Svet
17 ogledov

Grčija lahko bankrotira in obdrži evro

Aleksis Cipras Profimedias
Grčija lahko bankrotira in hkrati obdrži evro, v svojem blogu izpostavlja ekonomist Jože P. Damijan.

Tudi če kreditodajalci Grčiji ne odobrijo reprograma dolgov in ji zmanjka denarja, lahko Grčija izda bone, ki bi jih uporabljali za izplačilo plač in socialnih transferov, Damijan na svojem blogu povzema idejo Johna Cochrana. Če bi te bone banke in trgovine sprejemale kot zakonito plačilno sredstvo, bi "Grčija de facto uvedla paralelno valuto. Drugače rečeno, ne bi ji bilo treba izstopiti iz evra, čeprav bi de facto bankrotirala v odnosu do držav upnic,“ razlaga Damijan. 

Spomnimo, tudi Slovenija je po osamostojitvi oktobra 1991 izdala bone, ki so zamenjali jugoslovanske dinarje. Iz obtoka smo jih umaknili šele sredi leta 1993, razen bona vrednosti 5.000, ki je bil v obtoku do februarja 1994.

To ni rešitev problema, ki ga imajo

To je sicer le "ukrep v skrajni sili. To Grkov ne more rešiti pred ključnim problemom, ki ga imajo sami s seboj, in sicer da imajo kronično nekonkurenčno gospodarstvo, da kronično trošijo več, kot ustvarijo in da se kronično izogibajo plačevanju davkov. Lahko pa jim kupi nekaj časa,“ meni Damijan. 

Celoten blog lahko najdete na tej povezavi.

Komentarjev 7
  • dragec 17:50 10.februar 2015.

    Izberemo si en otok in ga pripeljemo v mal našo, mal hrvako morje

  • ennanova 09:10 10.februar 2015.

    Ep o Aleksisu in JanisuProblem, ki ga predstavljata Aleksis Cipras in Janis Varufakis ter celotna stranka Siriza, je močna povezava z ljudsko bazo. Grška Siriza (prav tako Podemos v Španiji, tudi Združena levica v Sloveniji) je v osnovi ljudsko ...prikaži več gibanje (truthout), ki …http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/2125-ep-o-aleksisu-in-janisu

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:34 09.februar 2015.

    jz sm že takoj trdu k je Grčija zašla v finančne probleme da naj bankrotira pa je mir. Pač 2 leti bi bla panika pa depresija ampak pol bi pa z svežim začetkom lepo znova se zagnal pa počas opomogl ...prikaži več v parih letih. Zdj se je pa z "pomočjo" sam zavlačeval pa še povečal problem pa čas katerega Grčija rab da si opomore.