Svet
27 ogledov

Grčija med najuglednejšimi državami na svetu

Toronto, Kanada Žurnal24 main
Država z največjim ugledom je Kanada, je pokazala raziskava, v katero je bilo zajetih 50 držav. V primerjavi z letom 2009 se je zmanjšal ugled Grčije, Irske in Španije. Slovenija ni na lestvici.

Takoj za Kanado se je na drugo mesto uvrstila Švedska, sledijo pa ji Avstralija, Švica in Nova Zelandija. Inštitut za ugled je v raziskavi meril, kakšne občutke ima javnost do teh 50 držav, pa tudi, kako ljudje dojemajo kakovost življenja, varnost in pozornost do okolja v teh državah. V raziskavi je sodelovalo 42 tisoč ljudi z vsega sveta.

Najbolje uvrščene države so največ točk dobile za stabilno demokracijo, visok bruto domači proizvod, aktiven življenjski slog prebivalcev, dobro razvit politični sistem in nevtralnost v mednarodnih političnih vprašanjih. Za večino vprašanih varnost največ prispeva k ugledu države.

Na dnu lestvice so se znašli Pakistan, Iran in Irak, medtem ko sta se ZDA in Kitajska uvrstili v sredino oziroma v zadnjo tretjino.

Mehika, ki jo pretresa nasilje, povezano z mamilarskimi karteli, je zdrsnila s 24. mesta leta 2009 na 35. mesto. Zmanjšal se je tudi ugled Grčije, Irske in Španije, Nemčija pa je po drugi strani pridobila pet mest in se povzpela na 11. mesto.

Komentarjev 2
  • privat 11:56 29.september 2011.

    kam pa bi dali Pahorjevo Slovenijo...ja če bi pisali na sekret papir...potem lih na zadnji listič!! Živela suženjska država ! In Pahor je rekel da je koristen.....

  • gggg 12:00 28.september 2011.

    In kdo so tile "raziskovalci", ki poznajo samo 50 držav na svetu, oziroma ko kakšnem ključu so se že oni odločili, da je v raziskavo vključenih samo teh 50 držav. Glede na opisana dejstva in način dela je to bolj ...prikaži več podobno anketi kakšnega manjšega lokalnega radia ob 5:30 zjutraj, kakor pa resni raziskavi...