Svet
0 ogledov

Grčija mora reforma izvesti do 18. oktobra

reševanje evra Shutterstock
Grčija mora do 18. oktobra dokazati, da je odločena izvesti obljubljene reforme, če želi naslednji obrok posojil.

Trojko mednarodnih posojilodajalcev - Mednarodnega denarnega sklada (IMF), Evropske centralne banke (ECB) in Evropske komisije, ki mora oceniti, ali si Atene zaslužijo naslednji obrok posojil, pa finančni ministri v območju evra pozivajo, naj čim prej konča delo, češ da časa ni več veliko.

A prva dama IMF Christine Lagarde ob tem opozarja, da delo v Grčiji še ni končano. Grčija mora storiti več na vseh frontah - fiskalni in strukturni, še naprej bomo delali, je poudarila.

Rok za Grčijo, ki ga je določil šef, luksemburški premier Jean-Claude Juncker, sovpada z začetkom vrha EU, ki bo 18. in 19. oktobra. Viri v Bruslju so v petek dejali, da na oktobrskem vrhu ne bo odločitev o Grčiji. V tem kontekstu se omenja možnost izredne evroskupine konec meseca.

Glede Španije ni novosti

V povezavi s Španijo po pričakovanjih ni novic. Španski minister Luis de Guindos je predstavil najnovejši program reform, ki ga evroskupina pozdravlja in oblasti spodbuja, naj te reforme tudi izvedejo in naj nadaljujejo fiskalno konsolidacijo.

Tudi glede Cipra ni nič novega. Država se s trojko še ni dogovorila o programu pomoči, za katero je zaprosila konec junija. Nikozija je trojki nedavno posredovala svoja najnovejša stališča, ki se precej razlikujejo od zahtev trojke, in čaka na njen odgovor.

Slovenije na dnevenem redu ni bilo

Slovenija ni bila na dnevnem redu evroskupine. Čeprav se je ob robu zasedanja omenjala kot kandidatka za pomoč, pa je Juncker po koncu zasedanja na vprašanje, ali se kakor koli razpravlja o pomoči za Slovenijo, na kratko odgovoril: "Slovenija ni bila element naše današnje razprave."

Komentarjev 1
  • mirko 10:33 09.oktober 2012.

    Tale IMF je ena velika finančna lopovska združba, ki jim ni niti malo mar kako bodo ljudje, ki so ostali brez službe preživeli. Z svojimi ultimati zahtevajo krčenje javne porabe, na drugi strani v gospodarstvu se pa nova delovna mesta ...prikaži večta sploh ne odpirajo. Zahtevajo pa privatizacijo ali bolj jasno povedano, koncentracijo kapitala. Seveda, če so njihovi lastniki največji kapitalisti na svetu.