Svet
4 ogledov

Grčija na poti k novi recesiji

Grčija Reuters
Grški parlament je danes sprejel načrt privatizacije, ki odpira vrata prodaji javnih služb. Največji sindikati so že napovedali 48-urno splošno stavko, ki naj bi potekala 6. in 7. novembra.

Grški parlament je s 148 glasovi za in 139 proti sprejel zakon o privatizaciji, ki po navedbah nemške tiskovne agencije dpa velja za pomembno preizkušnjo za vlado Antonisa Samarasa. Zakon daje vladi več moči pri prodaji državnega premoženja, njegovo sprejetje pa je bil eden od pogojev za mednarodno pomoč Grčiji. S prodajo premoženja naj bi država prihodnje leto pridobila 2,5 milijarde evrov.

Vlada je danes parlamentu predložila tudi osnutek državnega proračuna za leto 2013. Ta med drugim kaže, da bo Grčija prihodnje leto priča še večji recesiji in večjemu proračunskemu primanjkljaju, kot so napovedovali pred mesecem dni.

Že napovedali stavko

Glavna grška sindikata zasebnega in javnega sektorja GSEE in Adedy sta svoje člane pozvala, naj v znak protesta proti načrtom vlade ustavijo delo 6. in 7. novembra. "Glavni namen stranke je zavrnitev nesprejemljivih, uničujočih in prisilnih ukrepov, ki nam jih vsiljuje trojka," so v sporočilu za javnost zapisali v GSEE.

O ukrepih Grčije danes tudi finančni ministri

Trojka predstavnikov Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada je minule mesece z grškimi oblastmi razpravljala o ukrepih, ki jih mora država sprejeti v zameno za naslednji, 31,5-milijardni obrok posojila.

Grški premier Antonis Samaras je torek sporočil, da so z mednarodnimi posojilodajalci uspeli doseči dogovor, zdaj pa ga mora potrditi še parlament. "Če bo ta dogovor sprejet in če bo proračun potrjen, potem bo Grčija ostala v območju evra in izšla iz krize," je dejal.

Šef evroskupine Jean-Claude Juncker pa je danes po telefonski konferenci finančnih ministrov držav v območju evra zanikal navedbe o doseženem dogovoru. "Grške oblasti smo pozvali, naj rešijo preostala odprta vprašanja, da bi tako lahko čim prej zaključili pogajanja s trojko," je sporočil. 17 ministrov bo o Grčiji ponovno razpravljalo na naslednjem srečanju 12. novembra.

Še pred njim je tiskovni predstavnik evropskega komisarja za gospodarske in denarne zadeve Ollija Rehna povedal, da se število odprtih vprašanj z Grčijo manjša, dokončni dogovor pa bi po njegovih ocenah lahko bil dosežen "kmalu".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.