Svet
5 ogledov

Grčija: nova vlada oblikovana morda že jutri

Grčija, Atene, grški časopisi Reuters
Vodja grških socialistov Evangelos Venizelos, čigar stranka Pasok je na nedeljskih volitvah zasedla tretje mesto, je po koalicijskih pogovorih z mandatarjem za sestavo vlade Antonisom Samarasom izrazil upanje, da bo nova grška vlada oblikovana že v torek.

"Najbolje bi bilo odlikovati vlado narodnega konsenza, v kateri bi bili Nova demokracija, Siriza, Demokratična levica in Pasok," je še ocenil vodja Pasoka, ki ga številni vidijo kot najverjetnejšega koalicijskega partnerja zmagovalke volitev, konservativne Nove demokracije. Dejal je še, da bi se morala koalicijska pogajanja zaključiti v torek.

Vodja Nove demokracije Samaras, ki ima za oblikovanje koalicije tri dni časa, je ob prevzemu mandata za sestavo vlade izrazil prepričanje, da mu bo uspelo oblikovati vlado narodne enotnosti, ki bo dolgega diha.

Dejal je, da bi v vladi lahko sodelovale vse stranke, ki "verjamejo v evropsko usmeritev države in v evro" in ki se strinjajo, da mora Grčija izpolnjevati mednarodne obveznosti.

Vodja stranke Siriza, ki zavrača mednarodne zaveze Grčije, na nedeljskih volitvah pa je zasedla drugo mesto, Aleksis Cipras, je že napovedal, da bo njegova stranka ostala v opoziciji.

Če Samarasu ne bi uspelo oblikovati vlade, bi v skladu z grško zakonodajo drugi poskus pripadel prav Ciprasu.

Siriza, strah in trepet Evrope, izgubila

Danes objavljeni uradni izidi volitev so potrdili zmago Nove demokracije, ki je dobila 29,6 odstotka glasov. Sledita skrajno leva stranka Siriza s 26,9 odstotka ter socialistična stranka Pasok z 12,2 odstotka glasov.

V parlament so se uvrstile še desno populistična stranka Neodvisnih Grkov s 7,5 odstotka glasov, nacionalistična Zlata zora s 6,9 odstotka, Demokratična levica, ki je dobila 6,25 odstotka glasov ter komunisti, za katere je glasovalo 4,5 odstotka volivcev.

Svet si je oddahnil

Mednarodna skupnost je z olajšanjem sprejela izid volitev v Grčiji. Že v nedeljo zvečer so k hitremu oblikovanju vlade pozvali najvišji predstavniki EU in območja evra pa tudi ameriški predsednik Barack Obama, danes so sledili še pozivi od drugod.

Nemška kanclerka Angela Merkel je že ponoči po telefonu čestitala Samarasu ter mu dejala, da zdaj verjame, da bo Grčija izpolnila evropske zaveze.

Italijanski premier Mario Monti je dejal, da izidi volitev v Grčiji kažejo, da Grki razumejo pomen EU in da je rezultat tudi pomembno znamenje za Evropo samo. Španski premier Mariano Rajoy pa je izid volitev v Grčiji označil za "dobrega za Evropo in tudi za Španijo".

Finančni ministri skupine G7, ki so se sestali pred vrhom skupine G20 v Mehiki, so prav tako izrazili podporo prihodnji grški vladi ter izrazili prepričanje, da je v interesu vseh Grkov, da država ostane v območju evra.

Mednarodni denarni sklad (IMF) pa je v sporočilu za javnost izrazil pripravljenost na pogovore z novo grško vlado o tem, kako bi Grčiji pomagali obnoviti finančno stabilnost ter oživiti gospodarstvo.

Grški mediji v pričakovanju

V grških medijih je bilo danes zaznati olajšanje in pričakovanje, da bosta Nova demokracija in Pasok tokrat le dosegla dogovor o vladi.

"Obstaja trdna podlaga za koalicijsko vlado," je zapisal liberalni dnevnik Katimerini. Časnik Elefteros Tipos, ki je blizu zmagovalki volitev, pa je izid označil za "glasovanje upanja". Sredinski Etnos je ocenil, da so volivci dali jasen mandat za vlado, ki naj Grčijo obdrži v območju evra in doseže nov dogovor o pogojih mednarodne pomoči.

Evropski časniki pa danes v komentarjih volitev opozarjajo, da je usoda obstanka Grčije v območju evra pravzaprav v nemških rokah oziroma v rokah kanclerke Angele Merkel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.