Svet
16 ogledov

Grčija poka po šivih

Begunci v Grčiji EPA
Iz Aten so danes sporočili, da je v Grčiji sedaj že skoraj 32.000 beguncev in migrantov.

 Namestnik obrambnega ministra Dimitres Vitsas je na novinarski konferenci povedal, da je na otokih v Egejskem morju 6857 beguncev, ki so prišli iz Turčije, v celinskem delu države pa 24.985, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razmere so izredno resne na meji z Makedonijo, kjer je pri grškem mejnem prehodu Idomeni obtičalo okoli 11.500 migrantov in se nahajajo v težkih razmerah. Združeni narodi opozarjajo na humanitarno katastrofo, saj primanjkuje hrane in šotorov, mrzlo vreme pa vpliva tudi na zdravje ljudi.

Po navedbah grške policije so od torka v Makedonijo dovolili le okoli 500 sirskim in iraškim beguncem. Po besedah grškega ministra za migracije Janisa Muzalasa so v zadnjih desetih dneh preko mejnega prehoda Idomeni v Makedonijo dovolili skupno 1200 beguncem.

Begunci so se na grško-makedonski meji, pa tudi v notranjosti Grčije, začeli kopičiti, potem ko so države na balkanski poti od Makedonije naprej omejile sprejem beguncev na do 580 dnevno, ko je Avstrija uvedla dnevne kvote za sprejem beguncev, kot tudi kvoto 80 prosilcev za azil.

Grški premier Aleksis Cipras naj bi jutri objavil podroben načrt za soočenje z velikim številom migrantov, še navaja AFP.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 11
  • samo.jst 07:50 04.marec 2016.

    EU bi se morala fokusirati, da se selekcija ljudi, ki so že v Grčiji tam tudi opravi. Poleg tega pa da se izvaja strogo preverjanje vseh novih in takojšnjo vrnitev v Turčijo za vse, ki ne izpolnjujejo pogojev. Ti ljudje ...prikaži več se nimajo kaj prosto sprehajati po balkanu. Če jih Merkelca misli sprejeti, naj jih pride iskat v Grčijo. Zahteva vseh evropejcev bi morala biti da se spoštujejo zakoni in pravila! To je vse!

  • Zmago 07:24 04.marec 2016.

    Ja,ja,.... pa to je ja priložnost za Grke (tak kot za ene naše mud(r)onje), da si bodo izboljšali svoj položaj ;-)

  • Zmago 07:22 04.marec 2016.

    Seveda so jo zakurblali, saj si jih s trajekti sami dovažajo ??!??! Pa naj jih potem imajo, ne pa da jih lifrajo v Nemčijo ? Koliko jih je pa že v Nemčiji ? tak da je tistih 32 000 malenkost za Grke.