Svet
16 ogledov

Grčija še globlje v recesiji

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Grško gospodarstvo je zabredlo še globlje v recesijo. Medtem pa v državi poteka stavka osebja na železnicah in v vseh drugih oblikah javnega prometa.

Grški bruto domači proizvod (BDP) se je v drugem letošnjem četrtletju na ravni trimesečja skrčil za 1,8 odstotka, na letni ravni pa je tamkajšnje gospodarstvo beležilo 3,7-odstotni padec, kažejo popravljeni podatki, ki jih je danes objavil grški statistični urad. Recesija v močno zadolženi Grčiji se je tako še dodatno poglobila.

Potrošnja se je v drugem četrtletju na letni ravni znižala za 5,1 odstotka, uvoz proizvodov in storitev se je zmanjšal za 13,5 odstotka, medtem ko je izvoz upadel za pet odstotkov, kažejo podatki statističnega urada. V prvem četrtletju se je BDP na ravni trimesečja skrčil za 0,8 odstotka, na letni ravni pa za 2,3 odstotka.

gr%C4%8Dija, stavka, javni promet | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Grčija se je zaradi velike javnofinančne in dolžniške krize v minulih mesecih znašla na robu bankrota, zato je morala za pomoč zaprositi Mednarodni denarni sklad in evroskupino. V zameno za posojila v višini do 110 milijard evrov je morala sprejeti ostre varčevalne ukrepe, ki jim domača javnost močno nasprotuje.

Stavke in protesti so v tej južnoevropski državi zato precej pogosti. Osebje na grških železnicah in v vseh drugih oblikah javnega prometa je zaradi varčevalnih ukrepov vlade danes stavkalo med 10. in 15. uro.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.