Svet
11 ogledov

Grčija si lahko oddahne

Jean-Claude Juncker EPA
Finančni ministri držav z evrom načeloma odobrili drugo pomoč Grčiji.

130 milijard evrov vredno pomoč Grčiji je označil za javno pomoč brez primerjave v zgodovini. Znova je zavrnil ugibanja o izstopu oziroma izključitvi držav iz območja evra.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn pa je poudaril, da je Grčija z drugim programom pomoči dobila drugo priložnost, ki je ne sme zapraviti.

Po besedah šefa evroskupine Jean-Clauda Junckerja naj bi do formalne potrditve prišlo v sredo: v nekaterih članicah se morajo še končati notranji postopki. Poleg tega se v četrtek pričakuje še formalna odločitev Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki naj bi prispeval 28 milijard evrov.

Grški dolg se bo do leta 2020 predvidoma zmanjšal na 117 odstotkov bruto domačega proizvoda, kar je bolje od sprva predvidenih 120,5 odstotka BDP.

Rahljanje pravil za Španijo

Finančni ministri držav v območju evra so zrahljali cilj za zmanjšanje presežnega javnofinančnega primanjkljaja Španije. Država mora po novem primanjkljaj letos zmanjšati na 5,3 odstotka bruto domačega proizvoda, medtem ko je bil ta cilj sprva 4,4 odstotka BDP.

Juncker je zavrnil navedbe, da se Španiji popušča in da se že rahljajo nedavno sprejeta pravila, ki naj bi zagotovila strožjo proračunsko disciplino.

Komentarjev 2
  • Stolp 08:54 13.marec 2012.

    Pravzaprav: si sposodiš, zafrčkaš, ti odpišejo pa še dajo pomoč! Se pravi dobiš še nagrado za nadaljnje zapravljanje. Ja fino to fino,... Jest bi tuuuut!

  • Stolp 08:52 13.marec 2012.

    Grčiji so pred nedavnim odpisali ene 100 milijard pufa, sedaj pa dobijo še 130 milijard pomoči. Ja krasno, tko bi se pa tut jaz zadolževal. Si sposodiš, zafrčkaš in ti odpišejo.Ja, ja interesi nemških in francoskih bank so veliki!