Svet
12 ogledov

Grčija spet ohromljena

1/9
Žurnal24 main
Grčijo danes pretresa nova splošna stavka zoper predlagane reforme dela in pokojninskega sistema, zaradi katere ne bodo obratovale javne službe, promet pa bo močno otežen.

Grčija je zaradi 24-urne stavke proti vladnim ukrepom ohromljena. Med stavko v bolnišnicah zaposleni opravljajo le nujna dežurstva, šole, davčni uradi, občine in ostali javni uradi pa so zaprti. Časopisov v Grčiji danes niso tiskali, elektronski mediji tudi ne posredujejo vesti, saj se je stavki pridružil tudi največji novinarski sindikat.

Okrog sto letov v domačem letalskem prometu je odpovedanih, medtem ko naj mednarodni leti ne bi bili ogroženi. Železnica stoji, javni prevoz je skrčen na minimum, močno otežen pa je trajektni promet, kar ocenjujejo kot velik udarec turizmu.

Agencija Reuters objavlja zgodbo ameriške turistke Kirstin Shakavich, ki v pristanišču v Pireju prepričuje stavkajoče delavce, naj vendar sprostijo promet. S svojim zaročencem potuje proti otoku Santoriniju, kjer naj bi se poročila.



Slovenci težav nimajo
Če imajo na poti v Grčijo težave tudi slovenski turisti, smo vprašali zunanje ministrstvo, ki pa takšnih podatkov (še) nima. Na Kompasu so nam pri tem pojasnili, da je Slovencev, ki bi samostojno oziroma z avtomobilom potovali proti Grčiji izredno malo. „Lahko jih preštejemo na prste ene roke,“ nam je povedal Mišo Mrvaljevič. Na naše vprašanje, ali se splošno nezadovoljstvo Grkov odraža na opravljanju turističnih storitev, je odgovoril, da nikakor. „Ne, ne gre le za „marketinški“ odgovor. Mi pošljemo z enim letalom v Grčijo 130 ljudi. 130 nezadovoljnih ljudi je veliko dražje, kot da skupini povemo, da je bolje, če ostanemo doma. Če bi torej prišlo do zapletov, smo mi prvi, ki bi to tudi povedali.“

Razprava teden dni
Grški parlament je začel razpravo o predlaganih spremembah v delovni zakonodaji in pokojninski reformi; pričakujejo, da bo razprava potekala več kot teden dni.

Dva največja grška sindikata sta ostro proti napovedani višji starostni meji za upokojitev, kot tudi do napovedi, da bodo v javni upravi lažje odpuščali zaposlene. Kljub temu v Grčiji pričakujejo, da bodo predlagane reforme sprejete.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.