Svet
15 ogledov

Grčija: Tisoči na ulicah

Zadnja splošna stavka se je v Grčiji odvijala pred dobrima dvema tednoma. (Foto:
1/13
Žurnal24 main
V Grčiji še ena splošna stavka, ki jo organizirata največja sindikata javnega in zasebnega sektorja. Skupaj zastopata 1,3 milijona javnih uslužbencev in delavcev.

V Grčiji poteka splošna stavka zaposlenih v javnem sektorju, zato je ohromljen promet, zaprte so šole, v zdravstvu pa obravnavajo le nujne primere. Zaenkrat iz grške prestolnice, kjer se je zbralo več tisoč protestnikov, ne poročajo o neredih. Policija je že pred začetkom demonstracij pridržala 15 mladih, v središču Aten pa za red skrbi okoli 1700 policistov. Protesti so predvideni tudi v drugih grških mestih, zlasti v Solunu, kjer se je že zjutraj zbralo okoli  pet tisoč ljudi.

Z današnjo stavko in protesti zaposleni v javnem sektorju izražajo svoje nasprotovanje ukrepom, ki jih je morala sprejeti grška vlada, da je dobila finančno pomoč EU in Mednarodnega denarnega sklada. Med ukrepi je tudi pokojninska reforma, ki naj bi jo parlament izglasoval do konca meseca. V skladu s predlogom reforme se podaljšuje delovna doba in znižuje obseg sredstev za pokojnine.

V sredo je sicer Grčiji, potem ko je prejela prvi obrok pomoči s strani IMF in držav območja z evrom, uspelo odplačati 8,5 milijarde evrov dolgov z zapadlostjo na ta dan. Naslednja večja ovira države bo marec 2011, ko bo morala država izplačati obveznice v vrednosti 8,6 milijarde evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.