Svet
21 ogledov

Grčija zaradi stavke ohromljena

Stavka javnega prometa v Grčiji.
1/10
EPA
Potem ko je grška vlada v sredo napovedala nove varčevalne ukrepe, je Grčijo zajel val stavk. Stavka delavcev v javnem prometu je ohromila prestolnico, kaos tudi v letalskem prometu.

V Grčiji poteka 24-urna stavka delavcev v javnem prometu, zaradi česar so kljub evropskemu dnevu brez avtomobila ulice Aten polne prav teh. Medtem je na tisoče turistov ostalo ujetih na atenskem mednarodnem letališču, saj stavkajo tudi taksisti.

Težave imajo tudi tisti, ki so nameravali danes leteti iz Aten. Ob 11.30 so namreč štiriurno stavko začeli kontrolorji zračnega prometa, ki za nedeljo napovedujejo 24-urno stavko.

Cel dan obveščal predsednika

O razmerah v državi je danes grškega predsednika Karolosa Papuliasa obveščal finančni minister Evangelos Venizelos. "Situacija je izjemno kritična, rekel bi celo, da nevarna," je dejal Venizelos. "Občutek nervoze med večjimi članicami območja z evrom se dotika tudi nas."

Minister se zaveda, da je izhod iz krize na ramenih Grkov. "Če želimo rešiti našo državo, se moramo zakopati v delo," je dejal. "Čudež, potreben za rešitev naše države, je v naših rokah. Moramo delati, delati, delati," je poudaril Venizelos.

Stavkajo tudi učitelji

Prazne so učilnice, saj stavkajo učitelji v sekundarnem izobraževanju, medtem ko učitelji v primarnem izobraževanju redno prekinjajo svoje delo. Študenti popoldan napovedujejo demonstracije v centru grške prestolnice.

Uslužbenci finančnega ministrstva bodo stavkali 27. in 28. septembra, pridružili pa se jim bodo še uslužbenci davčne uprave in cariniki. Za štiri ure bodo delo prekinili tudi občinski delavci. Dva največja sindikata – sindikat javnih uslužbencev Adedy ter generalno združenje grških delavcev – sta za 5. oktober sklicala stavko javnega sektorja, za 19. oktober pa splošno stavko.

 

Novi varčevalni ukrepi, novi udarci za upokojence

Grška vlada je v sredo po večurni seji odločila, da bodo za 20 odstotkov znižali pokojnine, ki znašajo več kot 1.200 evrov mesečno, upokojenci, mlajši od 55 let, pa bodo izgubili 40 odstotkov pokojnine nad vsoto tisoč evrov.

30 tisoč javnih uslužbencev bodo razporedili na delovna mesta s plačo v višini 60 odstotkov njihove osnovne, po enem letu pa jih bodo bodisi premestili bodisi odpustili. Davčne olajšave na letni ravni bodo z osem tisoč evrov znižali na pet tisoč evrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Grčija se spreminja v hišo revščine, vsak dan in vsak teden so napovedani novi varčevalni ukrepi," je za državno televizijo NET dejal prvi mož atenske gospodarske zbornice Constantinos Michalos. "Ni nobenega kompasa, vlada ne ve, kam je namenjena," je poudaril.

Grška vlada je sicer v sredo dejala, da z novimi varčevalnimi ukrepi "pošiljamo sporočilo našim kolegom in trgom, da si Grčija želi in je tudi sposobna izpolniti svoje obveznosti, s čimer bo ostala v jedru skupine z evrom in EU".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.