Svet
13 ogledov

Grčije ne bi smeli spustiti v območje evra

(Foto: Reuters) Reuters
Grčiji ne bi smeli nikoli pustiti, da postane del območja evra, je na predvolilnem dogodku v Rendsburgu na severu Nemčije v torek dejala nemška konservativna kanclerka Angela Merkel.

Angela Merkel je mesec dni pred splošnimi volitvami v največjem gospodarstvu v območju evra opozorila, da je Schröder leta 2001 soglašal z vstopom Grčije v evropsko denarno unijo in rahljanjem pakta o stabilnosti in rasti. Ti odločitvi sta bili "v temelju napačni", je prepričana.

Grčija ne bi nikoli smela prevzeti evra, ko je to storila, pa so bile ustvarjene korenine za današnjo krizo stare celine, njene besede povzemajo tuje tiskovne agencije.

Kanclerka v tej luči verjame, da so nemški socialdemokrati (SPD), ko so bili na oblasti, prispevali k vzrokom za izbruh dolžniške krize in recesije v območju evra.

To sicer ni prva tovrstna kritika Merklove. SPD je v okviru predvolilne kampanje napadla že v soboto: "Ni nam treba govoriti, kdo je potrdil članstvo Grčije v območju evra, zaradi česar imamo danes s to državo težave."

Grčija je za predvolilno Nemčijo zelo občutljivo vprašanje. Prav nemški finančni minister Wolfgang Schäuble pa je pred kratkim prvič javno priznal, da bodo Atene prihodnje leto potrebovale novo mednarodno pomoč. Iz ranljive evrske države so medtem sporočili, da bodo za leti 2014 in 2015 potrebovali še okoli 10 milijard evrov, da pa ne nameravajo pristati na nove varčevalne pogoje.

Komentarjev 2
  • Boschtjan Zupanchich 23:04 28.avgust 2013.

    Sigurno da NE !!! No, saj Niso toliko cigani, kolikor Bolj So Lenuhi - Delomrzneži !!! ! !!! Škoda .

  • Žurnalček 18:05 28.avgust 2013.

    Pravilno , vendar prepozno. Kdor je Cigane spustil zreven skupne kase , ni bil normalen !