Svet
0 ogledov

"Grčiji bomo dali čas, ne pa denarja"

Grčija, protesti, nasilje, reforme Žurnal24 main
Države v območju evra naj bi bile Grčiji pripravljene dati več časa za izvedbo ukrepov in reform, ne pa tudi več denarja. Preučitev te možnosti podpira tudi IMF.

Šef evroskupine Jean-Claude Juncker pa je pojasnil, da političnih odločitev o naslednjem obroku pomoči Grčiji ni pričakovati pred drugo polovico oktobra.

"Grčija je predstavila ambiciozen proračun in mora v povezavi s tem sprejeti nekatere ukrepe. Dali ji bomo čas, ki ga potrebuje, več denarja pa verjetno ne," je dejala Fekterjeva ob prihodu na zasedanje finančnih ministrov držav v območju evra.

Podobno je menil tudi njen nizozemski kolega Jan Kees Jager. Če je primanjkljaj večji, ker je recesija hujša, kot se je pričakovalo, bi Grčija po njegovih besedah lahko dobila več časa. "A dodatnega denarja ne bo," je opozoril.

Odločitve glede Grčija danes ne bo

Nemški minister za finance Wolfgang Schäuble je ob prihodu napovedal, da danes ne bo odločitev glede Grčije, saj je treba počakati na poročilo trojke mednarodnih posojilodajalcev, Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada, ki se pričakuje oktobra.

Juncker je nato pojasnil, da političnih odločitev o Grčiji ne bo pred drugo polovico oktobra, ker poročilo ne bo pripravljeno dovolj hitro, da bi bile mogoče že v prvi polovici, kot se je sprva pričakovalo, in državo opozoril, da mora v naslednjih nekaj tednih pokazati rezultate.

Tudi generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je menila, da je ena od možnosti, ki bi jih bilo treba preučiti, to, da se da državi več časa za izpolnitev ciljev v okviru programa pomoči. A dodala, da je o tem prezgodaj govoriti, dokler ni končano poročilo trojke.

Bodo Grčiji zrahljali pogoje?

Pričakovan scenarij je, da se bo država s trojko najprej dogovorila o dodatnih prihrankih in reformah, nato pa ji bo območje evra zrahljalo pogoje - podaljšalo rok za znižanje presežnega primanjkljaja.

O možnosti tretje pomoči Grčiji se sicer ugiba že dlje časa. Da bo država potrebovala dodatno pomoč, je v četrtek v pogovoru za Wall Street Journal menil tudi predstavnik države v IMF Tanos Kacambas.

Grčija je po več kot dveh letih varčevanja in reform še vedno pod pritiskom, naj reže še več. Da bi dobila naslednji, 31-milijardni obrok, ki je zadržan in ga potrebuje v izogib bankrotu, mora v letih 2013 in 2014 najti še za 11,5 milijarde evrov prihrankov in konkretno prikazati, kako bo do njih prišla.

Grška vlada, ki se doma trudi doseči dogovor o tem, si prizadeva, da bi ji posojilodajalci rok za znižanje presežnega javnofinančnega primanjkljaja podaljšali za dve leti, na leto 2016. A več časa lahko pomeni tudi več denarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.