Svet
22 ogledov

Grčiji odobreni slovenski milijoni

euro evro Žurnal24 main
Grčiji je uspelo. Potem ko so pred dnevi v parlamentu kljub pravi vojni na ulicah sprejeli nove ostre varčevalne ukrepe, so finančni ministri evroobmočja danes potrdili peti sveženj pomoči, slovenski del je vreden 26,5 milijona evrov.

Finančni ministri držav z evrom, med njimi slovenski France Križanič, so v današnji telefonski konferenci potrdili, da bo Grčija do 15. julija lahko črpala peti obrok posojila v okviru lani dogovorjenega mehanizma finančne pomoči tej prezadolženi državi. Višina tokratnega izplačila s strani držav z evrom je 8,7 milijarde evrov, slovenski prispevek pa 26,5 milijona evrov.

Kot so sporočili z ministrstva za finance, so finančni ministri članic območja evra pozdravili napredek Grčije pri izvajanju priporočil Evropske komisije, Evropske centralne banke in IMF. Velik napredek je bil po njihovih ugotovitvah narejen s sprejetjem zakonov o javnofinančnem prilagajanju in privatizaciji s skupnim finančnim učinkom dobrih 78 milijard evrov ta teden v grškem parlamentu.

Slovaki so Grkom obrnili hrbet

V izplačilu ne sodelujejo Slovaška, ki se je odločila, da v mehanizmu ne bo sodelovala, in Portugalska ter Irska, ki prejemata pomoč držav z evrom iz začasnega mehanizma za stabilnost evra.

Komentarjev 3
  • privat 17:35 04.julij 2011.

    ja kar vse so dali...tudi naše penzije!! in potem ne bo denarja...kdo bo kriv???Pahor??današnja vlada?? Janša??Cerkev??Kaj bojo zahtevali od njih denar??

  • 1111 07:48 03.julij 2011.

    lačni za lačne...BRAVO!!

  • nergač 00:31 03.julij 2011.

    prav da smo dali, kmalu bomo rabili sami.