Svet
22 ogledov

"Gre za senco, ki ji ne moreš ubežati"

11. september 2010, obletnica, žalne slovesnosti Žurnal24 main
Deset let po terorističih napadih na ZDA, spomini na ubite svojce še niso zbledeli. "Vsak dan mislim na njega," pravi ena izmed vdov 11. septembra, kot pravijo ženskam, ki so jim napadi za vedno vzeli može.

Za Bonnie McEneaney, ki je po petnajstih letih zakona 11. septembra pred desetimi leti ostala brez moža Eamona, ki je delal v nebotičniku Svetovnega trgovinskega centra, v katerega se je zaletelo prvo letalo, je bilo zadnjih deset let eno izmed najtežjih obdobij v njenem življenju.

Kot pravi, je za vedno ostala zaznamovana z vzdevkom vdova 11. septembra. "Za ljudi, ki te ne poznajo, ampak vedo, da si bil udeležen v teh napadih, ta dogodek postane del tvoje identitete," je za Daily Telegraph dejala McEneaneyjeva. "In seveda, nihče od nas ni želel tega. Ampak to je kot neka senca, ki ji ne moreš ubežati."

Pet mesecev po napadu na New York so našli truplo njenega moža in reševalci so ji prinesli njegov poročni prstan. "Vsak dan mislim na njega," pravi. "Vidiš, kako gre tvoj otrok skozi pomembne mejnike v življenju in želiš si, da bi lahko ta oseba bila zraven in to doživela."

Da je lahko spet zaživela v miru, ji je pomagal premik v bolj duhovno življenje. Med drugim je tako izdala knjigo z naslovom Sporočilo: Znaki, obiski in prerokba ljubljenih, ki so umrli v napadih 9/11. Upa, da bo lahko upanje širila tudi na druge ljudi.

"Življenje je lepo in dragoceno"

Brez moža Ronalda je v napadih ostala tudi Kristen Bretweiser, ki je prav tako napisala knjigo Opozorili klic: Politično izobraževanje vdove 9/11. Z razliko od knjige McEneaneyjeve ta opisuje, kako je bila obveščena o tem, ko so na Točki nič našli moževo roko in njegov poročni prstan.

Nekdanja odvetnica je bila ena izmed vdov 9/11, ki je od Washingtona zahtevala, da svojcem, ki so izgubili svoje ljubljene v napadih, posveti več pozornosti. Kot je dejala za omenjeni časnik, v šoli njene hčerke sploh niso vedeli, da je v napadu 11. septembra izgubila očeta.

Bolečina po izgubi moža sicer še vedno ostaja, a kot pravi Breitweiserjeva so prišli do spoznanja, da je življenje dragoceno in lepo ter da je njena naloga, da hčerko Caroline vzgoji tako, da bo častila očeta.

V nedeljo, na deseto obletnice smrti moža, se bo Breitweiserjeva izognila vsem spominskim slovesnostim na kraju nekdanjih dvojčkov Svetovnega trgovinskega centra in bo raje dan s hčerko preživela ob morju.

Komentarjev 3
  • stalker 00:25 29.februar 2012.

    huh sam da mene ni blo na slik k sm biu tut na žurki huuuuuuuuuuhhhhh zgleda da sm se dobr skrivu port unmu kurcem kameristom pizda mu kva bo on mene sliku brez mojga dovoljenja matrna mu

  • Simon Mežik 12:32 15.september 2011.

    Se mi zdi da te cheap-ass cheesy članke prevajajo iz člankov tujih časopisov, v tem primeru verjetno kakega ameriškega. To je svoje čase delov moj dedek, ker je bil prevajalec. Urednik mu je dal tujo revijo, kjer je obkrožil par ...prikaži več člankov, on jih je pa prevedel, da so lahko naslednji dan objavili "svežo" novico.

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 10:19 11.september 2011.

    Zdej pa napisite se vsak mesec za nove vdove, ki nastanejo zaradi ameriskih "misij". Vojne se oni ne grejo, kaj sele da bi bili oni teroristi. Teroristi so vsi vzhodnjaki/musliji, tako kot so bili nekoc Poljaki in jih je Hitler ...prikaži več moral napasti, da je ubranil Nemcijo. Me prav zanima kdo je napisal tale cheap-ass cheesy clanek. Grem bruhat.