Svet
30 ogledov

"Grem v smrt za tvojo prihodnost"

Japonska Fukusima Žurnal24 main
Petdeset Japoncev se spopada z reaktorji v Fukušimi, vedoč kakšno je tveganje in kaj jih čaka.

"Oče mi je rekel: 'Grem v smrt, da boš ti imela prihodnost.'," je preko Twitterja sporočila mlada Japonka. "Zadrževala sem solze, ko sem slišala, da se je moj oče prostovoljno javil, da gre v nuklearko Fukušima. Rekel mi je, da je to njegova misija in da je prihodnost odvisna od tega, kar bodo naredili. Nikoli še nisem bila bolj ponosna nanj," poroča AFP.
 
Čez šest mesecev bi 59-letni moški moral iti v pokoj. Skoraj štiri desetletja je delal v nuklearki, zato je vedel, da odhod v Fukušimo zanj in za 49 njegovih kolegov pomeni gotovo smrt. Mediji so jih zato že označili za kamikaze.

"Zboleli bodo za levkemijo in rakom ščitnice. Vedo, kaj jih čaka, poznajo tveganje in nevarnosti, ki pretijo na njih, zato je njihova odločitev še bolj herojska," je za CNN dejal ameriški strokovnjak za radiacijo dr. Ira Helfand. "Vedo, da bo veliko ljudi umrlo, če pride do taljenja reaktorja in zato so se izpostavili smrtonosnim posledicam. Moramo jim biti še bolj hvaležni, kot smo jim."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.