Svet
9 ogledov

Gripa enako (ne)nevarna

Intenzitete sezone gripe na IVZ še niso mogli napovedati. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Prašičja gripa. 
Virus pandemske gripe ni nikoli odšel; njegov vnovični pojav v Evropi je pričakovan.

London. "Za zdaj so podatki samo za Veliko Britanijo, vendar se lahko pričakuje, da bodo v kratkem o podobnem poročale tudi druge države," ocenjuje Maja Sočan iz centra za nalezljive bolezni pri inštitutu za varovanje zdravja. Iz Velike Britanije sporočajo, da je v tej sezoni umrlo deset ljudi, ki so bili okuženi s pandemsko gripo, smo pisali v ponedeljek.

Letošnjo jesen v Sloveniji še nismo laboratorijsko potrdili virusa pandemske gripe.
Maja Sočan, center za nalezljive bolezni

Pri nas brez primera
"Virus pandemske gripe ni nikoli odšel," pravi Sočanova. Poleti je virus krožil po južni polobli. "Z novo sezono gripe na severni polobli pa se je začel širiti tudi v evropskem prostoru, kar je povsem pričakovano," pojasnjuje. Virus influence AH1N1 se po njenih besedah od lani ni spremenil. Enak je kot v času pandemije, zato lahko pričakujemo enako klinično sliko kot prejšnje leto – pri večini okuženih relativno lahek potek, pri nekaterih bolnikih pa težko klinično sliko pljučnice in celo odpoved dihalne funkcije. "Še vedno velja, da tudi mlajši odrasli lahko zbolijo s težko klinično sliko, posebno če so kronično bolni," opozarja. Letošnjo jesen pandemskega virusa v Sloveniji še niso laboratorijsko potrdili.

Rok do jeseni 2011
Rok uporabe cepiva proti virusu pandemske gripe, ki je v slovenskih zalogah zavoda za blagovne rezerve, poteče jeseni 2011, so poleti povedali na ministrstvu za zdravje. Slovenija je sicer po njihovih podatkih od dobavitelja prejela 222 tisoč odmerkov cepiva, v minuli sezoni pa se je cepilo nekaj več kot 103 tisoč ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.