Svet
9 ogledov

Grki blokirali vhod v Akropolo

Grčija, akropola, Atene, protest, demonstracije
1/5
Žurnal24 main
Zaposleni so blokirali vhod v Akropolo v Atenah ter dejali, da bodo vhod sprostili šele, ko vlada ugodi njihovi zahtevi po zaposlitvi za nedoločen čas. Policija je šla nad njih s solzivcem.

Včeraj je okoli sto zaposlenih blokiralo vhod v najbolj znano grško znamenitost. Obisk Akropole za turiste ni bil mogoč in zaposleni so dejali, da bo tako, vse dokler grška vlada ne uredi problematike glede plač, odpuščanj in zaposlitev za nedoločen čas.

"Vsi naši kolegi stojijo za nami, tako da spomenik danes ne bo obratoval ne glede na vse," je povedal eden izmed stavkajočih Nikos Hasomeris. Vendar pa je policija z okrepljeno zasedbo in uporabo solzivca že razredčila vrste stavkajočih in začela zaslišanja.

Tuji mediji poročajo še, da so se turisti, ki so sicer tja prišli gledat Akropolo, zabavali tudi ob gledanju policijske akcije in veselo fotografirali. Nekatere je poteza uslužbencev razjezila. Španec Ainhoa Garcia je tako dejal: "Vemo, da imajo zaposleni pravico protestirati, ni pa pošteno do ljudi z vsega sveta, ki pridejo pogledat Akropolo, da jim to preprečijo."

Po navedbah njihovega sindikata bo okoli 320 zaposlenih za določen čas po izteku pogodb konec oktobra izgubilo delo. A s kulturnega ministrstva odgovarjajo, da zaradi sprejetih varčevalnih ukrepov ne smejo obnavljati pogodb za določen čas oziroma zaposlovati v javnem sektorju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.