Svet
14 ogledov

Grki jutri tudi ob časopise

grški novinarji
1/7
EPA
Po presenetljivi odločitvi grške vlade, da začasno ustavi delovanje javne radiotelevizije ERT, so danes začeli stavkati vsi grški novinarji.

Od jutra na grških radijih in televizijskih postajah ni več novic. Medtem pa je Evropska radiotelevizijska zveza (EBU) grško vlado pozvala, naj prekliče zaprtje ERT. "Stavkali bomo, dokler vlada ne bo preklicala zaprtja," je povedal predsednik združenja atenskih časopisnih urednikov Dimitris Trimis. Zaradi stavke v četrtek tudi ne bodo izšli časopisi.

V noči na danes so druga za drugo prenehale oddajati postaje javne televizije in tudi radijske postaje. Pred tem je grško finančno ministrstvo sporočilo, da ERT ne obstaja več.

Ob službo 2.656 ljudi

Kljub temu so danes zjutraj uslužbenci ERT ostali v poslopju in protestno oddajajo prek spleta. Pri tem so ostro kritizirali odločitev vlade. Po navedbah sindikata, ki zastopa uslužbence ERT, bo službo izgubilo 2.656 ljudi.

Podpora ERT pa medtem prihaja tudi od grških izseljencev v tujini, saj je ERT pomembna vez z domovino. Zaprtje javne radiotelevizije je ostro kritizirala tudi grška Pravoslavna cerkev, ki je sporočila, da je bilo več tisoč zaposlenih "žrtvovanih" za desetletja slabega vodenja.

Ostro se je odzvala tudi grška opozicija. Grški opozicijski voditelj Aleksis Cipras bo danes grškega predsednika Karolosa Papuliasa prosil, naj ne podpiše odredbe za zaprtje ERT. Poleg tega zaprtju nasprotujejo tudi nekatere koalicijske partnerice.

Po navedbah vlade je sicer v načrtu, da se v prihodnjih mesecih vzpostavi nov okvir za ERT v manjšem obsegu, ki bi zaposloval približno 1000 ljudi. Danes je predstavnik vlade Simos Kedikoglou v Atenah dejal, da bo ERT začel ponovno delovati konec avgusta po sanaciji.

"ERT ne zapira vrat. Kar se zapira, je na gnile temelje postavljena zgradba," je dejal predstavnik grške vlade. Ko bo ERT ponovno začel obratovati, bi imel le še okrog 1200 zaposlenih, imenoval pa se bo NERIT. Nova institucija naj bi bila neodvisna. "V Evropi ne obstaja novinar, ki bi bil državni uradnik," je dejal Kedikoglou.

Po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa naj bi NERIT financirali z naročninami, račun pa bodo državljani dobili kar na položnici za elektriko.

Upajo, da se Slovenija ne bo zgledovala po Grkih

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je danes izrazilo podporo novinarskim kolegom na ERT in ostro obsodilo potezo grške vlade, ki da je televizijo zaprla po naročilu trojke. Pri društvu ocenjujejo, da gre pri tem za "napad na demokracijo, za njeno simbolno in realno ukinjanje".

Obenem so pri društvu opozorili, da zaprtje ERT pomeni poseg v pravico javnosti do obveščenosti in "igračkanje z usodo več kot 2000 zaposlenih, ki bo pod pretvezo varčevanja oslabil moč javnega servisa in nadzor nad nosilci moči".

Pri DNS so zato prepričani, da se bo zmanjšala tudi transparentnost delovanja oblasti in nadzor nad njo "ravno v času, ko se morajo ljudje v Grčiji odrekati številnim pravicam". "Upamo, da odločitev ne bo ponudila mamljivega zgleda za podobna prestrukturiranja brez premislekov o dolgoročnih posledicah tudi v drugih državah, vključno s Slovenijo. V DNS vnovič poudarjamo, da je kakovosten javni servis eden od pogojev za normalno demokratično delovanje družbe," so v sporočilu za javnost zapisali pri upravnem odboru DNS.

Društvo pa je opozorilo tudi pred podobnim scenarijem v Sloveniji. "Tudi v Sloveniji je nujna strokovna razprava o vlogi in pomenu RTV Slovenija, o njeni prihodnosti in nujnih spremembah. V nasprotnem primeru se lahko scenarij iz Grčije nekega dne ponovi tudi v Sloveniji - s trojko ali brez nje," so zatrdili pri DNS.

Komentarjev 1
  • Stolp 20:34 12.junij 2013.

    To pa ne bi bilo slabo, če bi še pri nas ukinili RTV in to brez trojke, dragi DNS-ovci!