Svet
7 ogledov

Grki napovedujejo veliko stavko

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Grčiji še vedno stavkajo zaradi strogih varčevalnih ukrepov. Že tretji dan stavkajo zdravniki, zaprte so lekarne, ohromljen je železniški in avtobusni promet. Konec meseca velika stavka, ki bo ohromila državo.

V Grčiji še vedno stavkajo zaradi strogih vladnih varčevalnih ukrepov. Največja grška sindikata v zasebnem in javnem sektorju sta za 23. februar napovedala veliko stavko, s katero naj bi ohromili državo.

Stavkajo zdravniki, lekarnarji, vozniki
Že tretji dan zapored stavkajo zdravniki, ki jih plačuje največja državna zdravstvena zavarovalnica, brez oskrbe naj bi po poročanju tujih agencij ostalo več kot 10 tisoč ljudi. Zaprtih je tudi večina lekarn, saj so se stavki pridružili še lekarnarji.

Ker stavkajo tudi vozniki vlakov podzemne železnice v Atenah in vozniki avtobusov, je ohromljen še železniški in avtobusni promet.

Zdravniki zahtevajo več denarja, lekarnarji pa protestirajo, ker številne zdravstvene zavarovalnice zdravila, predpisana bolnikom, plačujejo z večmesečno zamudo.

Socialistična vlada poskuša z varčevalnimi ukrepi, ki jih mora sprejeti v zameno za prejeto mednarodno pomoč, urediti finance, a Grki zaradi nasprotovanja prenovi trga dela in nižanju plač stavkajo znova in znova. Kljub stavkam
vladajoči socialisti ostajajo najbolj priljubljena stranka v Grčiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.