Svet
10 ogledov

Grki praznijo bančne račune

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Grške varčevalce je strah bankrota, zato so prejšnji teden z bančnih računov dvignili 1,5 milijarde evrov.

Po poročanju grških medijev je do množičnega dviga sredstev prišlo konec prejšnjega tedna. Prejšnji torek je namreč grška centralna banka sporočila, da se je vrednost zasebnih depozitov med januarjem 2010 in aprilom 2011 zmanjšala za več kot 31 milijard evrov. Del tega zneska je bil najverjetneje prenesen v druge države. Banka je sicer državljanom zagotovila, da so njihovi prihranki varni, a le do vsote 100 tisoč evrov.

 

Dvigi z bančnih računov zasebnikov naj bi se iz meseca v mesec povečevali. Aprila naj bi tako dvignili dve milijardi evrov, maja pa že štiri milijarde. Kot so še poročali, naj bi bi na letališčih ujeli večje število ljudi, ki so v svoji prtljagi iz države želeli prenesti visoke vsote denarja.

 

Bodo ostali brez denarja?

Zaradi neuresničenih obljub Grčiji grozi, da bo ostala brez pete tranše posojila, ki sta ji ga kot pomoč obljubili EU in Mednarodni denarni sklad. Odločitev o tem bo sprejeta po četrtletni reviziji grških financ. Revizija naj bi kazala na neizpolnjevanje proračunskih obljub, ki hjjih je Grčija dala lani ob potrditvi 110 milijard evrov vrednega posojila.

 

Slovenski premier Borut Pahor je že napovedal, da Slovenija ne bo znova posodila denarja Grčiji, če ne bo dobila zagotovil, da ga bo dobila nazaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.