Svet
4 ogledov

Grki še vedno podpirajo Karamanlisa

Konservativni Kostas Karamanlis je sklical predčasne volitve, da bi lahko uresni Žurnal24 main
Vladajoča stranka Nova demokracija premierja Kostasa Karamanlisa je kljub padcu podpore, ker njegova vlada ni ustrezno ravnala med požari, prejela dovolj glasov za oblikovanje vlade.

Prvi uradni rezultati volitev v Grčiji kažejo, da je konservativna stranka Nova demokracija premierja Kostasa Karamanlisa prejela 45,6 odstotka glasov. Po desetih odstotkih preštetih glasov tako kaže, da bo lahko vladajoča stranka sama oblikovala vlado.

 
 

Danes govorijo državljani. S svojim glasom izbirajo pot, ki jo bo naša država ubrala v prihodnjih letih. Sodelujemo v tej čudoviti proslavi demokracije, s smehom in optimizmom, kot se za proslavo spodobi.

Kostas Karamanlis

 
Na drugo mesto se je uvrstila opozicijska socialistična stranka, ki je dobila 38,6 odstotka glasov, prag za vstop v parlament pa je presegla tudi skrajno desničarska in nacionalistična stranka LAOS, ki je dobila nekaj več kot tri odstotke glasov.

Gre za predčasne parlamentarne volitve, ki jih je premier sklical po tem, ko ni imel več podpore za svoje gospodarske in socialne reforme, ki jih v Bruslju hvalijo, medtem ko Grki nad njimi niso bili najbolj navdušeni. Vlada se je z velikim padcem podpore med jeznimi prebivalci spopadala tudi zaradi počasnega in neustreznega odziva na katastrofalne požare konec avgusta, ko je umrlo 66 ljudi.

Ankete javnega mnenja so pokazale, da niti Novi demokraciji niti opozicijskim socialistom pod vodstvom nekdanjega zunanjega ministra Georgeja Papandreuja ne bi uspelo osvojiti večine v parlamentu, Karamanlis pa je bil vseeno prepričan, da bo njegova stranka zmagala.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.