Svet
4 ogledov

Grki so se utaj davkov lotili s prijavami

Gramvousa, Grčija Shutterstock
Grške oblasti so zagnale novo kampanjo, s katero poskušajo izslediti tiste, ki se izogibajo plačilu davkov. V časih zategovanja pasu prizadevanja vlade podpira tudi vse več Grkov; ti so lani vložili 19.000 prijav, od tega okoli polovico zaradi neizdanih računov.

Številni Grki imajo občutek, da varčevalne ukrepe vlade bolj občutijo revni kot bogati. Tudi zaradi tega so postali pozorni na tiste, ki na veliko služijo, ob tem pa se izogibajo plačilu davkov. Potem ko je leta 2008 grška policijska enota za finančni in gospodarski kriminal zaradi izogibanja davkov s strani državljanov prejela okoli štiri tisoč prijav, leta 2009 4.500, je lani število poskočilo na 19 tisoč.

Oblasti navajajo, da trenutno preučujejo premoženjsko stanje imetnikov več kot dva tisoč bančnih računov, na katerih so velike vsote denarja. Tistim, ki niso prijavili prihodkov, grozi kazen.

Po poročanju časnika Ta Nea so oblasti že zabeležile nekaj večjih primerov. Tako je skupno več kot 70 milijonov evrov neprijavljenih sredstev na bančnih računih imelo šest zdravnikov, astrologinja, frizer in neka turistična agencija. Astrologinja je tako denimo na računu imela štiri milijone evrov, čeprav uradno lani ni imela nobenih prihodkov.

Komentarjev 1
  • privat 09:07 21.avgust 2011.

    naj grejo zopet politiki grčije še enkrat na počitnice...denar bo poskrbljen na račun butastih grkov