Svet
4 ogledov

Grki stavkajo petič letos

stavka šolski delavci grčija Reuters
V Grčiji danes poteka splošna stavka tako v javnem kot zasebnem sektorju.

To je že peta splošna stavka letos. Delavci v zasebnem in javnem sektorju bodo delo prekinili v znamenje protesta proti varčevalnim ukrepom, ki jih zahtevajo mednarodni posojilodajalci, sprejema pa grška vlada.

Med drugim danes v Grčiji pričakujejo motnje v letalskem in železniškem prometu. Trajekti bodo ostali privezani v pristaniščih, državne bolnišnice pa bodo delale z minimalnim številom osebja.

V vse bolj brezizhodni situaciji

"Boj se bo nadaljeval, dokler bo vlada vztrajala pri sprejemanju politik trojke, ki brezizhodnost še poslabšujejo," sta v skupni izjavi sporočila dva največja grška sindikata – sindikat zasebnega sektorja GSEE in sindikat javnega sektorja Adedy –, ki sta pozvala k 24-urni stavki.

Trojka znova na obisku

V Grčiji se te dni mudijo predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki bodo v Atenah znova pregledali izvajanje zahtevanih javnofinančnih in reformnih ukrepov. Nova ocena trojke bo pogoj za izplačilo novega obroka finančne pomoči v višini ene milijarde evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.