Svet
23 ogledov

Grki uvedli novo valuto

denar evri v žepu Shutterstock
Majhna grška skupnost uvedla svojo valuto, za katero veljajo stroga pravila.

V Grčiji je vse več ljudi, ki si ne morejo privoščiti nujnih stvari za preživetje. Ena takih je Eleni, lastnica kavarne, ki je morala zaradi tumorja na jajčnikih na operacijo. Ker računa ni mogla plačati, je zdravniku ponudila 17 zajcev. "Rekla je, da jim bo odstranila kožo, da jih bom lahko hranil v zamrzovalniku," je dejal Dimitris Kakaletris, ki jo je zdravil. "Seveda od nje nisem vzel ničesar. Vse več je ljudi, ki mi ne morejo plačati," pravi.

In kaj storiti, ko nimaš dovolj evrov, da bi plačal osnovne stvari – obisk pri zdravniku, varstvo otroka, račun za elektriko? Če živiš v grškem pristaniškem mestu Volos, je odgovor preprost: plačaj s TEM, poroča Athen News.

Spretnosti znova cenjene

Majhna skupnost, v kateri živi 180 tisoč ljudi, se s krizo spopada na svoj način. Ustanovili so lastno valuto, njena popularnost pa raste iz dneva v dan.

Ob tem veljajo zelo stroga pravila. Da aktivirate svoj račun, se morate prijaviti prek spleta. Na začetku nimate na računu ničesar, nato pa ga lahko s svojimi spretnostmi napolnite. Tako lahko zaslužite tudi z znanji, ki sicer ne prinašajo več denarja, denimo z vrtnarjenjem.

Na računu nihče ne sme imeti več kot 1.200 TEM, kar je primerljivo s 1.200 evri, in ne sme biti dolžan več kot 300.

Skupnost se enkrat tedensko zbere tudi na trgu, kjer trgujejo. Gre za nekakšno mešanico garažne razprodaje in tržnice, evrov pa tam skoraj ne boste videli.

Komentarjev 9
  • anonimni12 12:26 27.junij 2012.

    sori, samo da bi nekomu zastonj ponujal svoj denar je skregano z vsako logiko, sploh, ce upostevas, da je tu se tveganje, da tega denarja nikoli ne bos videl. ce pa si mi ti pripravljen posoditi brez obresti, se pa ...prikaži več seveda lahko zmeniva!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 07:08 20.junij 2012.

    Hvala za razsvetljenstvo,ki si mi ga namenil,po moje si ožji sorodnik znanega politika Cukjatija,ker te je sama dobrota do drugače mislečih dickhead!!!

  • Ronald Reagan 16:29 19.junij 2012.

    sem vedel, da je križar kreten erste klase, ampak da ja tak debil pa res ne...uf, kaj vse zemlja nosi...