Svet
16 ogledov

Grki vdrli v stavbe ministrstev

Grki vdrli v ministrstvo Reuters
Grki blokirali vhode v stavbe več ministrstev v Atenah, s čimer protestirajo proti novim varčevalnim načrtom grške vlade. Protesti se bodo nadaljevali v sredo.

Grški protestniki so spet na ulicah. Tokrat so blokirali vhode v stavbe več ministrstev v Atenah, s čimer protestirajo proti novim varčevalnim načrtom grške vlade. Blokirali so vhode stavbe ministrstev za razvoj, kulturo in finance, največji sindikati v državi pa v odziv na napovedano odpustitve napovedujejo nadaljevanje stavk in protestov.

V sredo bodo tako uprizorili 24-urno stavko, v okviru katere naj bi ostali zaprti ministrstva, občinski uradi, šole in univerze, bolnišnice pa bodo obratovale z nujnim osebjem. Sredini stavki naj bi se pridružili tudi kontrolorji zračnega prometa, zaradi česar bodo odpovedani vsi leti iz in v Grčijo.

Če ne bo denarja, bodo bankrotirali

V Grčiji se trenutno končujejo pogovori med vlado in predstavniki t. i. trojke, ki jo sestavljajo predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Trojka bo na podlagi pogovorov odločila, ali Grčiji izplačati naslednjo tranšo lani dogovorjenega posojila, težkega 110 milijard evrov. V Primeru, da Grčija obroka, ki znaša osem milijard evrov, ne bo dobila, bo bankrotirala.

V prizadevanjih, da bi zadovoljila pričakovanja trojke, je grška vlada v ponedeljek v parlament poslala predlog proračuna za naslednje leto. Medtem ko so današnje blokade ministrstev predvsem odziv na njene napovedi, da bo odpustila več kot 30.000 javnih uslužbencev, je v okviru osnutka proračuna poleg tega napovedala še nove davke, ki naj bi v državno blagajno prinesli 7,1 milijarde evrov.

Komentarjev 3
  • privat 17:19 05.oktober 2011.

    Ali pa poglej zrežisirano politiko srbije v času priznavanja Kosova...Vlada je dirigirala ,kaj bojo protesniki razbili in uničili...

  • privat 17:17 05.oktober 2011.

    to je vse zrežisirano in uklajeno z višjo grško politiko... Grki res doma več nimajo kaj ukrasti...samo EU je bogata ...Pusti grke so kakor rusi in dejansko rusi so nasankali zaveznike na podoben način in na ta račun so postali velesila.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:57 04.oktober 2011.

    Zanimivo,da v naslovu preberemo,da so grški lenuhi vdrli v stavbe ministerstev,v članku pa ni z eno samo samcato besedo omenjen vdor grških lenuhov.Kaj je sedaj resnica??Mislim(moje osebno mnenje),da so grki preleni,da bi še vdrli v stavbe,je manj naporno sedet ...prikaži več ali stat pred stavbami!