Svet
4 ogledov

Grki z novim davkom na nepremičnine

Evro leti v višave, dolar strmoglavlja v prepad. Žurnal24 main
Grški finančni minister Evangelos Venizelos je napovedal uvedbo novega davka na nepremičnine, s katerim bodo poskušali zmanjšati javnofinančni primanjkljaj.

Prihranek v višini okoli dve milijardi evrov je pogoj za nadaljnjo pomoč Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) pri reševanju močno zadolžene Grčije.

"Da bi izpolnili svoje obveznosti, nam manjka okoli dve milijarde evrov, ki jih je treba pokriti. In edini učinkoviti ukrep za to je poseben davek na nepremičnine," je po današnjem izrednem zasedanju vlade povedal Venizelos. Novi davek naj bi bil sprva v veljavi dve leti, po njem pa bodo morali Grki za kvadratni meter stanovanjske površine plačati od 50 centov davka v revnejših predelih do deset evrov v bogatejših predelih. V povprečju naj bi to znašalo okoli štiri evre na kvadratni meter. Po ocenah grških medijev je novi davek moč zelo hitro uvesti, saj že imajo zbrane podatke o lastnikih in površinah stanovanj in hiš.

Venizelos je napovedal tudi, da bo vsak izvoljeni predstavnik oblasti, od predsednika države do županov, letos ostal brez ene mesečne plače. Predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in IMF so na začetku tega meseca prekinili revizijo stanja grških javnih financ, ki je potrebna za izplačalo naslednje tranše posojila. Za prekinitev se je trojka odločila, da bi grški vladi omogočila dokončanje tehničnega dela, ki je med drugim povezano s proračunom za leto 2012 in strukturnimi reformami za spodbujanje rasti. Ob tem pa so njeni predstavniki izpostavili, da mora Grčija ukrepe izvajati hitreje. Osem milijard evrov "težak" obrok posojila bo Grčiji odobren, če bo ta dokazala, da sledi obljubljenim fiskalnim ciljem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.