Svet
83891 ogledov

Gromozanske težave: "Številnih dobrin ni na policah"

trgovina prazne police Profimedia
Potrošniki morajo biti, ko se odpravijo po nakupih, zelo prilagodljivi.

Zaprtje kitajskih pristanišč je močno poslabšalo težave v dobavnih verigah v nemški trgovini na drobno, ugotavlja münchenski inštitut Ifo. Maja je o nedobavljenem blagu poročalo 80,1 odstotka trgovcev, medtem ko je bil aprila delež teh 67,1-odstoten. Majski delež je tako blizu rekordnemu iz decembra lani. Decembra je o nedobavljenem blagu poročalo 81,6 odstotka trgovcev.

"Številnih dobrin ni na policah, so pa v zabojnikih v kitajskih pristaniščih. Potrošniki morajo biti zato prilagodljivi, ko se odpravijo po nakupih," je ob tem dejal vodja raziskav pri Ifu Klaus Wohlrabe.

Dve tretjini trgovcev sta po navedbah Ifa pritrdili, da je stanje na Kitajskem poslabšalo težave v dobavnih verigah.

Z ogromnimi težavami se soočajo prodajalci igrač, saj prav vsi poročajo o ozkih dobavnih grlih. Poleg tega pa imajo skoraj vse gradbene trgovine in supermarketi kakšno prazno polico.

Težave s pomanjkanjem delov se pojavljajo tudi v kolesarski branži, saj pomanjkanje določenih komponent preprečuje sestavljanje koles. Prav tako pa je zaradi pomanjkanja polprevodnikov in čipov po navedbah Ifa na trgu manjša izbira elektronskih naprav.

"Prodaja se trenutno sooča s številnimi izzivi. Koronski ukrepi so se v večini sprostili, vendar pa inflacija in ozka dobavna grla slabšajo razpoloženje," je dodal Wohlrabe.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • slovenc002 21:07 01.junij 2022.

    vi pa ste pacienti, uredništvo namreč. sam da je panika pa kričeče naslovnice, folk spravte v paniko po nepotrebnem, najbols nehat brat vse skup pa je

  • tomaz696 17:29 01.junij 2022.

    Jebe se mi za kitajski kič,narod nagnat delat pa bomo imeli vsega v izobilju..

  • popokatopetl 16:25 01.junij 2022.

    Se mi zdi da se obdobje globalizacije končuje. Še pomnite stari socialistični slogan: "Opreti se je treba na lastne sile" :)