Svet
7517 ogledov

Grotesken prizor: Več kot 700 praznih gradov buri duhove

1/4
Zaradi bankrota zapuščenih več sto identičnih gradov.

V luskuzsnem stanovanjskem naselju Burj Al Babas, ki leži v samem središču Turčije, je zgrajenih več sto gradov, ki pa so zaradi stečaja investitorja popolnoma zapuščeni.

Nekje na sredini poti med Istanbulom, največjim mestom v Turčiji in glavnim mestom Ankaro, stoji naselje Bury Al Babs, ki naj bi ob koncu del imelo kar 732 identičnih mini gradov.

Gradnja več stotih hiš, ki se je začela leta 2014, trenutno stoji, saj je zaradi dramatičnega kolapsa turške ekonomije, gradbeni investitor Sarot Group novembra lansko leto bankrotiral.

 | Avtor:

Celoten kompleks ima za več kot sedemindvajset milijonov dolgov, od 732 zgradb, pa je dokončanih le 587. Le nekatere hiše so se prodale za okoli 379000 funtov.

Vse hiše so med seboj identične, saj investitor nadzoruje zunanjo podobo, kupcem pa dovoljuje, da si sami uredijo notranjost hiše.

Identične hiše, ki spominjajo na manjše francoske gradove

Hiše, ki so zgrajene v stilu manjših francoskih gradov, so visoke tri nadstropja, z okroglim stolpičem ob strani in kvadratnim stolpom, ki se dviga nad vhodom.

Vse stojijo druga ob drugi na ruralni površini 324 kvadratnih metrov, blizu mesta Mudurnu. V središču gradnje je tudi ogromna klasična kupola, ta pa naj bi predstavljala skupni center, ki bo vseboval trgovine, kinodvorane, restavracije, konferenčne dvorane, manjše sobe za sestanke in vrtec.

Prihodnost vseh teh gradov, katerih izgradnja je stala okoli 151 milijonov funtov, je neznana, projekt pa je svarilo za vse ostale investitorje, ki se želijo lotevati novih gradenj v tem času.

 | Avtor:

Vedno šibkejša turška lira pa ni povzročila stečaja le pri tem projektu. Več podjetij v Turčiji se ukvarja s poplačilom denarja, ki so si ga izposodili za različne investicije, nekatera pa se srečujejo tudi z bankrotom. Vse to pa vodi v na pol zgrajena mesta duhov, ki jih najdemo po celotni državi.

Pripjat Svet Mesto duhov, srhljiva turistična destinacija Požar gori že 46 let Svet Centralia - pravo mesto duhov
Komentarjev 2
  • Majazmaja 18:05 01.februar 2019.

    Joooj, kakšen kič ...

  • Snežinko 16:03 01.februar 2019.

    Hm...če bi premišljal o nakupu: 700 ENAKIH hiš pomeni, da bi vedno moral domov z navigacijo ali pa vsakič gledat številko lastnega doma, da ga sploh najdem. Bognedaj da bi kdo hotel k meni na obisk, ni opcije, da me ...prikaži več najde. Drugo: nobene zunanje površine! 375 kvadratov ni nič. Nimaš zadaj prostora za travnik, žar, sprostitev... Tretje: KAM DAM AVTO? Rabiš nekam dati najmanj 2 avta! levo-desno ni nobenega prostora, pred bajto tudi ne... Nekdo je z glavo v zid tole šel delat...