Svet
336 ogledov

"Groza, ki si je ne morete zamisliti"

srbija Profimedia
"Po 30 letih dela, da to vidiš, to ni normalno," je povedal zdravnik, ki je bil med prvimi v osnovni šoli, kjer je učenec streljal na svoje sošolce.

Zdravnik Aleksandar Stijačić je bil med prvimi na prizorišču streljanja v beograjski osnovni šoli. Za srbski Blic je spregovoril o prizorih, ki jih je videl. "V šoli je najprej ležal mrtev starejši moški, varnostnik. Na desni strani sta bili dežurni učenki, ena na stolu, druga na tleh. Na levi, poleg klavirja, je bila še ena deklica. Vsi so bili mrtvi, zagotovo, to vidite in veste, iz izkušenj vam je jasno, da so mrtvi," je povedal Stijačić. 

Sledila je groza, ki je po njegovih besedah tudi v filmih ni mogoče uprizoriti. Vstopil je v, po njegovih besedah, »mrtev razred«. Ko je odprl vrata razreda, je zagledal truplo mrtvih otrok. "Groza, ki si je ne morete zamisliti," je dejal. Na kraj so prišli hkrati s policijo, zato kraj zločina še ni bil zavarovan. "Ne veste, kdo je to naredil, ne kaj se pravzaprav dogaja, ne veste, ali ste v nevarnosti, ali vas bo nekdo ubil," je pripovedoval. "In potem sledi grozno težka stvar: preveriti, kdo je živ in kdo ne," je dejal zdravnik. 

streljanje srbija | Avtor: Profimedia Profimedia

"Kar smo jaz in moji kolegi videli … Nekateri so prebledeli, opravili so svoje delo in nato obsedeli in gledali v prazno. Po 30 letih dela, da to vidiš, to ni normalno," je rekel. Težko razume, da je kaj takega lahko storil otrok. 

"Naredili smo, kar smo morali, ampak devet ljudi je mrtvih, na licu mesta, s streli v glavo, neposredno, popolni zadetki, brez zgrešenih strelov," se je odzval na dejstvo, da je ministrstvo za zdravje pohvalilo reševalne ekipe, ki so se odzvale na klic. "Sedem, osem učencev bo zdaj manjkalo v oddelku, kako bo ta razred obstajal, kako bo ta razred živel naprej. Veliko je vprašanj, na katera nimamo odgovorov," je dejal zdravnik Stijačić. 

srbija | Avtor: Profimedia Profimedia

Čakala ga je še ena težka naloga, ko mu je zazvonil telefon. "Kolegica, ki jo dobro poznam, me je prosila, naj ji pomagam, ker ni našla hčerke, ki je bila dežurna učenka. Postalo mi je jasno, da njena hči leži mrtva, umorjena … Kaj naj bi ji takrat odgovoril? Nič, zlagal sem se. Nisem ji smel povedati! Kaj naj bi ji rekel?!," se je spraševal. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.