Svet
547 ogledov

Grozen božič: Ljudje bežijo pred ognjem

Požar v čilskem mestu Valparaiso Epa
Požar je uničil najmanj 120 hiš, evakuirali so več četrti.

V pristaniškem čilskem mestu Valparaiso je gozdni požar, ki se je iz okoliških gozdov v torek razširil proti mestu, uničil najmanj 120 hiš, evakuirali so več četrti. Ognjeni zublji so zajeli najmanj sto hektarjev površin. Več kot četrtina od 330.000 prebivalcev mesta je brez elektrike.

Kmetijski minister Antonio Walker, ki je obiskal mesto, je lokalnim medijem dejal, da razmere niso lahke in da so zapletene zaradi močnega vetra. Poročil o morebitnih žrtvah ni.

Predsednik Čila Sebastian Pinera je na Twitterju izrazil podporo ljudem in oblastem, ki skušajo zajeziti ogenj. Z ognjenimi zublji, ki so se iz okoliških gozdov razširili v revno predmestje, se borijo številni gasilci.

Valparaiso je eno večjih mest v Čilu in glavno čilsko pristanišče ob Tihem oceanu. Priljubljeno je tudi med turisti, leži pa na številnih gričih. Staro mesto z zgodovinskimi hišami, strmimi ulicami in stopnicami je na seznamu svetovne kulturne dediščine Unesca.

Požar v čilskem mestu Valparaiso | Avtor: Epa Epa

Čile je bilo leta 2017 prizorišče smrtonosnega požara, ki je razdejalo mesto Santa Olga v osrednjem delu države in zahtevalo 11 življenj, med njimi petih gasilcev, navaja portal Deutsche Welle.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.