Svet
70 ogledov

Grozi bananam izumrtje?

banane Shutterstock
Nevarne glivice. Bananam naj bi po najbolj črnem scenariju grozilo celo izumrtje.

Že med lanskim obiranjem banan na plantažah v Mozambiku in Jordaniji so pridelovalci na bananovcih odkrili nevarno glivico Tropical Race 4. Po opozorilu organizacije za prehrano in kmetijstvo pri Združenih narodih bananam zaradi te glivice lahko grozi celo izumrtje.

Tropical Race 4 povzroči tako imenovano panamsko bolezen, ki grozi, da se bo širila izven meja Mozambika in Jordanije. Glivica med pridelovalci ni neznanka.

Med bananovci se je začela širiti že v začetku 20. stoletja. Najprej se je pojavila v Surinamu, potem pa se čez Karibe prenesla v Honduras, ki je bil takrat največji pridelovalec banan na svetu. Da bi ubežali bolezni, so pridelovalci nasade selili na neokužena območja, za kar so sekali velike površine deževnega gozda.

Okrog leta 1960 se taktika seljenja ni več obnesla, saj je povzročala prevelike dodatne stroške. Takrat so veliki proizvajalci odločili, da bodo uveljavljeno sorto Gros Michel nadomestili s takrat malo znano sorto Cavendish, ki je bila proti panamski bolezni odporna. Zdaj nova glivica Tropical Race 4 uspešno napada tudi to sorto.

Novo glivično okužbo so prvič opazili leta 1992 v Aziji. Od takrat je nova vrsta panamske bolezni že uničila nasade banan v Indoneziji, Maleziji, Avstraliji in na Tajvanu. Poročila, da je našla pot do drugih celin, so strašljiva, skrb Združenih narodov je povsem upravičena. Banane namreč v revnih državah manj razvitega sveta zasedajo četrto mesto med najpomembnejšimi živili, takoj za rižem, pšenico in koruzo.

Banane gojijo v več kot 120 državah na skoraj 10 milijonih hektarjev površine, kjer jih na leto dozori za 100 milijonov ton. Strokovnjaki se po novih odkritjih panamske bolezni med bananami trudijo vzgojiti novo sorto, ki bo odporna proti glivici Tropical Race 4. Doslej jim to ni uspelo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.