Svet
22 ogledov

Grozi huda okoljska nesreča

Naftni madež EPA
Novi Zelandiji grozi najhujša okoljska nesreča v zadnjih desetih letih. Nasedla ladja z okoli 1500 ton nafte. Grozi, da se bo prelomila na pol.

Iz rezervoarja ladje, ki je v sredo nasedla pred novozelandsko obalo, je namreč doslej izteklo okoli sto ton nafte, od tega nekaj v ocean, nekaj pa v trup ladje.

"Preden se bodo razmere izboljšale, se bo vse še poslabšalo. Tega dejstva ne moremo spremeniti," je ocenil novozelandski minister za promet Steven Joyce. Hkrati je prebivalce zaliva Plenty posvaril, naj bodo pripravljeni, da bodo valovi nafto prinesli vse do obale. Dodal je še, da obstaja velika možnost, da se bo 47.000-tonska ladja Reno prelomila.

1500 ton nafte

Ladja Rena, ki v dolžino meri 236 metrov, je v sredo približno 20 kilometrov od pristanišča Tauranga nasedla na morskem grebenu Astrolabe, ki je znan po svoji bogati flori in favni. Na ladji naj bi bilo okoli 1500 ton nafte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.