Svet
42 ogledov

Grozi jim ukinitev, ker so poročali o Putinovi hčerki

Vladimir Putin EPA
Ruski New Time magazin, ki ni naklonjen uradnemu Kremlju, si je prislužil opozorilo pred ukinitvijo, poleg tega so ga napadli še hekerji. Je naključje, da se je to zgodilo tisti dan, ko so objavili reportažo o hčerki ruskega predsednika Putina?

Ruska državna agencija za komunikacije je v ponedeljek izrekla opozorilo in kazen mediju z dolgoletno tradicijo, ustanovili so ga že leta 1943. Kazen se nanaša na januarski članek, v katerem je ruski New Time magazin poročal o ukrajinski ultranacionalistički skupini Right Sector, ne da bi pri tem jasno navedel, da je ta v Rusiji prepovedana. Če bi v letu dni dobil še eno takšno opozorilo, mediju grozi ukinitev.

Najmanj nenavadno pri tem pa je to, da je kazen zoper New Times sledila natanko tisti dan, ko so na tem portalu objavili novo informacijo o starejši hčerki Vladimirja Putina Mariji. Urednica portala Jevgenija Albats verjame, da je ravno ta članek kriv, da so dobili kazen in da je bil portal deležen še hekerskega napada.

Poročanje o Putinovem privatnem življenju je bilo v Rusiji dolgo časa tabu; šele v zadnjem času mediji odstirajo skrivnosti predsednika in med drugim poročajo tudi, kako Putinovi dve hčerki in njuna partnerja doživljajo nagel vzpon na političnem parketu skupaj z ostalimi otroci ruske elite.

Skrivnosti starejše hčerke

New Times magazine je te dni razkril, da Putinova starejša hčerka, 30-letna Maria, živi v strogo varovani starejši stavbi v bližini ameriške ambasade v Moskvi in da se po dokončanem študiju na medcinski fakulteti naprej izobražuje pri Endokrinološkem raziskovalnem centru ministrstva za zdravje. Njen mentor, Ivan Dedov, je s strani Putina prejel medaljo časti, njegov sin pa je nedavno postal ruski predstavnik na evropskem sodišču za človekove pravice.

Maria je poročena z nizozemskim poslovnežem Jorritom Faassenom in nosi njegov priimek. Leta 2007 je Faasen postal direktor razvoja v ruskem Gazpromu; kasneje je delovno mesto zamenjal in je šel med svetovalce.

Komentarjev 2
  • principiumnovum 18:12 03.februar 2016.

    Žurnalovci, ali ste za prevajanje navodil in člankov, ki vam jih pošiljajo iz amriške ambasade uporabili google translate? Tale članek je popolnoma nekonsistenten z vašim zadnjim natolcevanjem o Putinovih hčeri. Takrat ste nakladali, da je plesalka akrobatskega rokenrola, njen partner ...prikaži več pa da je ne vem čigav sin ne vem katerega ruskega oligarha. Saj ne vem, ali si vi sproti zmišljujete te traparije ali jih dobesedno prepisujete iz tujih tabloidov?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:26 02.februar 2016.

    Približno tako zgleda država nadzora za vse tiste ki pravite: "nimam nič za skrivat". Ko vplivnežu stopiš na prste ti pred nos da banalnost iz preteklosti s katero te želi uničit. Pri vsakmu se kej najde.