Svet
18 ogledov

Grozi podnebna praznina

Stritih si od Cancúna želi tudi ustanovitev zelenega sklada, ki bi financiral pr Žurnal24 main
Podnebni vrh. Cancún le vmesen korak do pravno zavezujočega dogovora.

O tem, da svetovni izpusti naraščajo, ni nobenega dvoma, je pred jutrišnjo objavo poročila Svetovne meteorološke organizacije o izpustih toplogrednih plinov napovedal Andrej Kranjc z Agencije Republike Slovenije za okolje.

"Je pa vprašanje, kako je z izpusti članic Aneksa I konvencije, ki so tudi pogodbenice Kjotskega protokola, kar pomeni razvite države razen ZDA," razlaga. Po njegovi oceni pa so se izpusti v EU zmanjšali.

Cancún: vmesni korak
Želimo si, da bi sprejeli pošten, ambiciozen in pravno zavezujoč dogovor. Tako je želje Greenpeacea Slovenija pred podnebno konferenco Združenih narodov, ki se začenja v ponedeljek v mehiškem Cancúnu, opisal njegov predstavnik Dejan Savić.

Pod dve stopinji

København. Dogovor, ki so ga države sprejele na lanski podnebni konferenci Združenih narodov v Københavnu, ni pravno zavezujoč in ne vključuje konkretnih številk. Med drugim določa, da je treba globalno segrevanje ozračja omejiti pod dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko obdobje.

Takšnega razpleta si želijo tudi v Focusu, društvu za sonaraven razvoj, vendar menijo, da takšen dogovor ne bo sprejet. "Upam, da bo Cancún vsaj vmesen korak do zavezujočega dogovora, ki bi ga sprejeli prihodnje leto," je dejala Barbara Kvac iz Focusa.

Podaljšanje Kjota?
Na bližajoči se čas podnebne praznine je opozoril direktor službe vlade za podnebne spremembe Jernej Stritih. Kjotski protokol države podpisnice zavezuje k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov med letoma 2008 in 2012, zato je "nujno, da se Kjotski protokol podaljša".

Sprejetja skupnega celovitega dokumenta v Cancúnu tudi Stritih ne pričakuje, meni pa, da bodo po "lanski komunikacijski katastrofi v Københavnu tokrat naredili konkretne korake naprej, s katerimi bi povečali zaupanje v svetu in nato postopoma zgradili globalni režim podnebnih sprememb".

Sloveniji se, ker ogljikov dioksid ohranja v biomasi gozdov, vsako leto obračuna okvirno 1,3 megatone ogljikovega dioksida, je pojasnil Stritih. Zato si želi, da bi se ta možnost ohranila, "saj je prav, da so države, ki skrbijo za gozdove, nagrajene". Upa, da bo dogovor dosežen v Cancúnu, ker se bo tako lažje pogajati znotraj EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.