Svet
16 ogledov

Grozi z utapljanjem v krvi

Žurnal24 main
Kirgizija: začasna vlada napoveduje morebitno aretacijo predsednika Bakijeva. On trdi, da bo v tem primeru prišlo do "utapljanja v krvi".

Kirgizijski predsednik Kurmanbek Bakijev ne namerava odstopiti. Vsak poskus njegovih nasprotnikov, da bi ga ubili, bo pripeljal do hudih posledic za vse, grozi Bakijev.

"Rad bi posvaril tiste, ki me zdaj lovijo naj ne postanejo morilci, ker bo to za državo pomenilo le tragedijo," pravi predsednik, ki beži že nekaj dni in dodaja: "Kirgizijo bomo utopili v krvi, če me bodo poskušali fizično odstraniti."

A nova voditeljica Roza Otunbajeva mu odvrača, da se je znašel v slepi ulici, kjer ni izhoda. Nova oblast namreč razmišlja, da bo ga aretirala in postavila pred sodišče za smrt 81 ljudi v nasilnih nemirih v začetku aprila. Kot pravi, proti njemu ne bodo uporabili sile, a varnosti mu tudi ne morejo zagotoviti.

Bakijev se sicer nahaja na jugu države zadnje štiri dni. Razmere v državi so se v tem času umirile, prvi spopadi pa so terjali številne žrtve. Nova začasna vlada obtožuje Bakijeva, da je skušal zanetiti državljanjsko vojno, sam pa odvrača, da vojski ni ukazal streljanja na protestnike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.