Svet
111 ogledov

Grozljiv prepad med revnimi in bogati. Vi ste najbrž bogati!

Dolarji Pixsell
Tudi pri nas se marsikdo zgraža in priduša nad neenako porazdelitvijo bogastva v svetu, a najbrž spada med najbogatejših osem odstotkov svetovnega prebivalstva.

70 odstotkov najrevnejših ima le 3,3 odstotka svetovnega premoženja, najbogatejših osem odstotkov svetovnega prebivalstva pa kar 82,4 odstotka vsega premoženja. 

Grozno, kajne. A pozor, če imate v lasti stanovanje ali hišo, ki je vredna več kot 92.500 evrov, spadate med najbogatejših osem odstotkov, je na svojem blogu opozoril Jože P. Damijan

Dve tretjini vsega premoženja je v razvitih državah Evrope in Severne Amerike. 

Poprečni Švicar ima za 475 tisoč evrov premoženja, povprečni Indijec pa le za 4300. Povprečni Kitajec ima 20 tisoč evrov premoženja, Američan pa 278 tisoč evrov premoženja. Svetovno povprečje je 48 tisoč evrov premoženja na prebivalca. 

Res najbogatejših 0,6 odstotka prebivalstva ima v lasti skoraj 40 odstotkov svetovnega premoženja. Gre za tiste, ki imajo več kot milijon ameriških dolarjev oziroma 925 tisoč evrov premoženja.

Celotno predstavitev v angleščini lahko najdete tukaj

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • matermila 08:08 20.november 2015.

    Dux,to povej tistim,ki imajo samo 400 ali še manj € na mesec,pa po možnosti še šoloobveznega otroka.Ali imaš denarja dovolj ali pa si prismojen,da pišeš take kozlarije.Verjetno bo držala tista prva-denarja dovolj,saj samo taki govorijo,da denar ne pomeni veliko.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:04 19.november 2015.

    0,6% ljudi ima 40% vsega bogastva na svetu. Le kaj bi šlo lahko narobe?

  • zdrej 13:00 19.november 2015.

    Poraja se mi dvom o smiselnosti take analize! Namreč indijec po moje lepše živi s 4300 € kot evropejec! Tega pa v tem članku ni opaziti, da bi to primerjali na tak način, da bi normalizirali vrednosti. Tukaj vidim, da ...prikaži večda se gre za absolutne vrednosti. Pri nas si še vedno lahko revež, če imaš toliko vredno hišo.