Svet
8631 ogledov

Grozljiv prizor z goreče stolpnice: Jokanje, kričanje, potem je padel...

epa
Gasilci se sicer bojijo, da bi se število smrtnih žrtev še povečalo...

Petkova eksplozija plina v 12-nadstropni stolpnici v slovaškem mestu Prešov na zahodu države je po zadnjih podatkih zahtevala sedem smrtnih žrtev, več kot 40 ljudi je bilo poškodovanih, eno osebo še pogrešajo, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila tamkajšnja policija.

Po eksploziji je stolpnico zajel požar. Z ognjenimi zublji se je borilo približno sto gasilcev. Po spletu je po tem zaokrožil grozljiv posnetek mimoidočih, ki so lahko le nemočno opazovali padajoče telo moškega, ki se ni mogel rešiti iz ognjenih zubljev.

Sicer je eksplozija odjeknila v enem od stanovanj v nadstropjih više, požar pa se je razširil na pet nadstropij. Tako je po eksploziji več stanovalcev ostalo ujetih v zgornjih nadstropjih. Nekateri so se zatekli na streho in so jih lahko rešili šele po nekaj urah.

Požar so pogasili danes zjutraj. V bolnišnico v Preševu so sprejeli devet oseb, vendar nihče ni v kritičnem stanju. Stavbo nameravajo sedaj zaradi hudih poškodb porušiti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Policija je danes sprva na Facebooku objavila, da je v požaru umrlo 11 oseb, a so nato objavo izbrisali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 | Avtor: Epa Epa
Gasilci se sicer bojijo, da bi se število smrtnih žrtev še povečalo, saj se reševalci zaradi nevarnosti še niso uspelo povzpeti v najvišje nadstropje in poiskati morebitne nove žrtve. Stopnišče in streha stolpnice sta se namreč porušila že v prvih urah požara, v zgornjem delu stolpnice poleg tega še vedno obstaja nevarnost porušenja drugih delov stavbe.

Vzrok za eksplozijo še ni znan. Lokalni načelnik gasilcev je za medije dejal, da bi lahko bila eksplozija povezana z neustrezno izvedenimi posegi na plinski napeljavi pred dvema letoma. Lastniki so se že leta 2017 za poseg odločili brez dovoljenja in kljub nasprotovanju gasilcev

Komentarjev 1
  • flyaway 20:02 07.december 2019.

    Prešov ni na zahodu. Ampak na vzhodu...osnove geografije?