Svet
6216 ogledov

Grozljiva podoba Jadranske obale

Smeti v Dubrovniku Grgo Jelavic/PIXSELL
Že več let ni bilo tako hudo.

Bomba iz druge svetovne vojne, ostanki kita in delfina, kosi dreves, veje, plastične steklenice in ogromne količine smeti. Takšni so prizori zadnjih dni z južne hrvaške obale, predvsem na območju Dubrovnika.

Strokovnjak z Inštituta za oceanografijo in ribištvo Hrvoje Mihanović je za Index.hr povedal, da so podoben pojav zabeležili že leta 2010, ko so velike količine smeti iz Albanije preplavile številne plaže predvsem na jugu Jadrana, a smeti je odneslo tudi proti srednji in severni hrvaški obali. 

Dubrovnik Svet Katastrofa na plaži v Dubrovniku

"Posebej prizadete so bile plaže, ki so obrnjene proti jugovzhodu, smeti so bile na Mljetu, Peljašacu, pa tudi Dugem otoku," je povedal Mihanović. "V glavnem so smeti prišle iz Albanije."

Jugo, morski tok in velike padavine

Tudi tokrat je smeti prineslo z albanske obale, v Jadransko morje pa so prišle z rekami zaradi obilnega deževja in poplav v Črni gori in Albaniji. Zaradi vodnega toka in juga je tone smeti odneslo na vzhodno jadransko obalo. 

Smeti iz Albanije so preplavile plaže tudi na Saplunari na Mljetu, kjer so s takšnim pojavom soočeni tudi, ko ni ekstremnih okoliščin, kakršne so letošnje leto. Pogosto na plaži v zimskem času najdejo kupe plastičnih steklenic.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3