Svet
3389 ogledov

Grozljiva tragedija: V streljanju umrlo 19 otrok

streljanje Uvalde Teksas
1/4
Profimedia
V mestu Uvalde v ameriški zvezni državi Teksas je prišlo do streljanja na osnovni šoli. Umrlo je 22 ljudi. Mrtev tudi napadalec.

V pokolu na osnovni šoli v mestu Uvalde v Teksasu je umrlo 19 otrok in trije odrasli. Mrtev je tudi napadalec, 18-letni Salvador Ramos. Napadalca naj bi ustrelil pripadnik mejne policije, najmanj en policist naj bi bil v streljanju ranjen.

Napadalec je bil oborožen s pištolo in polavtomatsko puško, nosil naj bi neprebojni jopič. Glede na trenutno znane podatke policisti domnevajo, da je bil v dejanje vpleten samo en napadalec. 

Napadalec je, preden je izvedel napad v šoli, doma ustrelil babico. Na kraj dogodka se je odpeljal z avtomobilom, a je v bližini šole zletel s ceste, od tam pa pot proti šoli nadaljeval peš. Policisti naj bi mu poskušali preprečiti vstop v šolo, a so bili pri tem neuspešni, poroča CNN. Ko je prišel v poslopje, je "vstopil v več učilnic in streljal". 

Šolo, v kateri se je zgodil napad, obiskujejo otroci, stari med sedem in deset let. Vsega skupaj je v šolo vpisanih nekaj manj kot 500 učencev. 

Gre za najbolj smrtonosen napad po streljanju v šoli Sandy Hook leta 2012, ko je umrlo 26 ljudi, med njimi 20 otrok, starih 6 in 7 let. 

Ameriški predsednik Joe Biden je pozval k ureditvi nadzora nad orožjem. "Koliko majhnih otrok je priča takim stvarem - vidijo prijatelje umreti, kot bi bili na bojišču za božjo voljo. S tem bodo morali živeti celo življenje," je dejal. Biden se je vprašal tudi, "zakaj dovoljujemo, da so to dogaja?" V ZDA je bilo letos v 144 dneh leta že 212 strelskih pohodov, navaja neprofitna organizacija Gun Violence Archive. Kot takšne definirajo dogodke, v katerih so ranjenih ali ubiti štirje ali več ljudi, pri čemer ne štejejo napadalca.

Demokratski senator Chris Murphy je svoje kolege pozval, naj sprejmejo zakonodajo, ki bo uvedla nadzor nad orožjem. "Ti otroci niso imeli smole. To se dogaja samo v tej državi. Nikjer drugje, nikjer drugje otroci ne gredo v šolo in razmišljajo o tem, da jih bo kdo lahko tisti dan v šoli ustrelil. 

Oglasil se je tudi republikanski senator iz Teksasa Ted Cruz, ki je zavrnil pozive demokratov. Dejal je, da omejevanje pravic "državljanov, ki spoštujejo zakone, ne deluje. Ni učinkovito. Ne preprečuje kriminala". Cruz rešitev vidi v tem, da bi v šolah bili prisotni oboroženi policisti.

Zgovoren je podatek o tem, da je leta 2020 postalo orožje glavni vzrok smrti otrok in najstnikov v Ameriki, razkrivajo podatki ameriškega CDC - centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi. V ponedeljek je FBI sporočil, da se je število strelskih napadov v ZDA od pojava covida-19 leta 2020 podvojilo.

"Ni mogoče razumeti takšnega zla. Ne glede na to, kje se zgodi, a ko se zgodi doma, je še huje," je dejala prebivalka Uvalde Cheryl Juhasz. 

Napadalec nekdanjemu sošolcu dejal, naj ga ne skrbi

Znano je, da je napadalec delal v eni od lokalnih restavracij, kjer pa naj bi se večinoma držal zase. Njegov sodelavec Adrian Mendes je za CNN povedal: "Bil je bolj tih, ni veliko govoril. Ni se družil z ostalimi zaposlenimi."

Nekdanji sošolec napadalca je povedal, da mu je Ramos pred nekaj dnevi poslal fotografije orožja in streliva. Nekdanja sošolca naj bi se občasno slišala in skupaj igrala igrice. Občasno naj bi si izmenjala sporočila. Ko ga je vprašal, zakaj ima orožje in strelivo, naj bi mu odvrnil, naj ga ne skrbi. Rekel naj bi mu še, da je zdaj videti povsem drugače in da ga sošolec ne bi več prepoznal. 

Ramosa naj bi sošolci zasmehovali zaradi oblačil, ki jih je nosil, in finančne situacije, v kateri se je znašla njegova družina. Posledično naj bi počasi prenehal hoditi v šolo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Idioti 19:59 26.maj 2022.

    Ko jim bodo pobiti otroci pomenili enako kot tisti pobiti v Iranu, Afganistanu , Vietnamau se pa oglaste ! Ko vas jebe ! Želim vam vsak dan en pokol !

  • rd2dmk2 09:42 25.maj 2022.

    no ja ne mislit da tud pri nas ni orožja. kdor to misli je malo za luno. pa ne samo pri jagrih.. nas rešuje nekako dejstvo, da naša mentaliteta uboj z strelnim orožjem še ne povzame kot nekaj samoumnevnega in ...prikaži več je kazen mal drugač kot v USA. ampk če lahko nekdo vrže bombo na hišo predi mesta, ali pa postreli pol ducata belohalnikov pa se lahko zavedate, da čist varni pa tud nismo. je samo vprašanje časa, kdaj bo počil film.

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 09:40 25.maj 2022.

    To je posledica prenažiranja s hamburgerji in posledično mu je mast zalila možgane, tako, da mu je zameglila um! Značilno za to državo in njih voditelja senilnega Joea