Svet
4220 ogledov

Grozljive številke, v enem dnevu 627 mrtvih

Koronavirus v Italiji
1/12
Epa
Rim razmišlja o še strožjih ukrepih za zajezitev novega koronavirusa.

Italijanska vlada je danes sporočila, da razmišlja o še strožjih ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa. "V prihodnjih 24 do 48 urah so možne nove omejitve," je dejal minister za regionalne zadeve Francesco Boccia. Kot eno od možnosti je omenil prepoved aktivnosti na prostem.

Po zadnjih podatkih so v Italiji zabeležili 47.021 primerov okužb z novim koronavirusom covid-19, od tega jih je bilo samo danes 5.986. Skupno število smrtnih žrtev je že preseglo štiri tisoč - samo danes jih je umrlo 627. 

Italijanska tiskovna agencija Ansa med možnimi dodatnimi ukrepi omenja tudi zaprtje supermarketov v trgovskih centrih ob koncih tedna in prepoved potovanja in bivanja v sekundarnem bivališču, denimo v počitniških hišicah. Vlada v Rimu je sicer že dala vedeti, da bodo živilske trgovine ostale odprte tudi ob koncih tedna.

Predviden je tudi nadzor vseh voznikov in ne le naključnih kot doslej.

Celotna Italija od 10. marca v karanteni

Celotna Italija je zaradi pandemije novega koronavirusa od 10. marca v karanteni. Odhod od doma je dovoljen samo zaradi poslovnih ali nujnih razlogov ter za kratke nakupe osnovnih življenjskih potrebščin. Nekaj dni zatem so ukrepe še poostrili. Zaprti so bari, lokali in večina trgovin. Državljani imajo še vedno dostop do lekarn, pošt in trgovin z življenjskimi potrebščinami.

Koronavirus v Italiji | Avtor: Epa Epa

Najhuje je prizadeta Lombardija. Predsednik te severnoitalijanske dežele Attilio Fontana je vlado v Rimu danes pozval k zaostritvi karantene. "Če nam vlada ne bo prisluhnila, potem bomo v okviru svojih pristojnosti sami ukrepali," je dejal. Zavzel se je za prepoved rekreacije na prostem, zapreti bi morali vse pisarne in gradbišča. Tudi javni promet bi morali dodatno omejiti, je prepričan Fontana.

Prepoved aktivnosti na prostem

Tudi predsednik Evropske federacije športnih zdravnikov Maurizio Casasco se je zavzel za prepoved aktivnosti na prostem, tudi če jih ljudje izvajajo sami in ne v družbi. "Tek po ulicah je način za izogibanje državljanskim dolžnostim in predstavlja potencialno tveganje," je dejal za časnik Corriere della Sera.

Predsednik Emilije - Romanje, druge najbolj prizadete dežele za Lombardijo, Stefano Bonaccini, je tek in večino ostalih aktivnosti na prostem prepovedal v četrtek. "Če mi bo kdo dejal, da se ne more odpovedati teku, ga bom peljal na obisk bolnišnice," je zapisal na družbenem omrežju Facebook.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.