Svet
49 ogledov

Grozljive zgodbe udeležencev na kampu

Kamp na otoku Utoya. Reuters
"Legel sem na obalo med mrtve prijatelje in se poskušal delati mrtvega," je stanje na otoku za BBC opisal eden izmed udeležencev.

Po včerajšnjem grozovitem streljanju na otoku Utoya na dan prihajajo nove podrobnosti o dogajanju na otoku. Mladostniki, ki so preživeli, so v šoku in na smrt prestrašeni.

Adrian Pracon, ki je stanje na otoku opisoval z bolniške postelje, je povedal, da je, potem ko je slišal streljanje, mislil, da gre za vajo. Nato je videl, kako njegovi sodelavci poskušajo ubežati strelcu. Tudi sam je začel teči. Med begom ga je strelec ranil, ranjeni so bili tudi prijatelji. "Med begom nas je napadalec streljal v hrbet. Nekateri so padli tik pred mano," je povedal Pracon.

Nato smo začeli bežati proti vodi v upanju, da bomo s plavanjem stran od obale varnejši. "Bil sem zadnji, ki je skočil v vodo. Nisem imel časa, da si sezujem čevlje in slečem obleko," je Pracon povedal za BBC. Nato se je odločil, da se vrne na obalo.  "Čevlji in obleka so me ovirali pri plavanju, zato sem se vrnil na obalo, da bi se sezul in slekel. Strelec je opazil, da se vračam, zato je vame naperil pištolo. Takrat sem začel kričati: 'Ne, prosim, ne!'"

Na srečo se ga je strelec usmilil. "Legel sem na obalo med mrtve prijatelje in se poskušal delati mrtvega." Slišal je, kako se je strelec približal 10 ljudem in začel streljati. Ljudje so kričali in jokali, nato pa mrtvi ali ranjeni padali nanj. "Bili so moji prijatelji."

Pracon je za CNN še pojasnil, da so se zbrali v večjem prostoru, da bi dobili več informacij o napadu v Oslu. "Policist" je pristopil in vprašal, če jih lahko nagovori. Takrat je začel streljati.

Še ena preživela, Emilie Bersaas je za Sky News povedala, da je streljanje prihajalo iz različnih strani. "Bilo je grozno. V nekem trenutku je bilo streljanje zelo blizu stavbe. Mislim, da jo je enkrat celo zadel."

Tudi Jorgen Benone je med srečneži, ki so uspeli uiti strelcu. "Videl sem, kako je strelec pobijal ljudi. Poskušal sem sedeti tiho, kolikor je mogoče. Skrival sem se za skalami. Videl sem ga le enkrat, ko je bil od mene oddaljen kakšnih 20 do 30 metrov. V strahu pred svojim življenjem sem pomisli na vse ljudi, ki jih imam rad." Potem je videl, da se obali približujejo čolni. Ni vedel, ali jim lahko zaupa. A se je končno opogumil. "Vrgel sem je v vodo in odplaval do čolna. Ko sem bil rešen, sem jokal od sreče."

Dogodek je za msnbc.com opisala tudi 42-letna Anita Lien, ki živi na otoku Tyrifjord, nekaj sto metrov od Utoye. Videla je, kako okrog 50 ljudi plava od obale. "Ljudje, stari od 14 do 19 let, so jokali in se tresli. Bili so na smrt prestrašeni."

Komentarjev 2
  • privat 10:55 24.julij 2011.

    ja vidiš..nekateri pa nekaj takega odobravajo...poglej srebrnico(BiH) in danes še noben ni odgovarjal...celo naši politiki se družijo,rokujejo z scenaristi ali simpatizerji teh morij. Kap je ta družba ,a cilj je mislim svetovna vojna! Drugega rezultata tega računa žal ni.

  • vrtnica 16:44 23.julij 2011.

    Ubogi reveži,kakšno grozo so doživljali.