Svet
46942 ogledov

Grozljivka na Kornatih: Utonila je pred očmi svoje mame

Morje
Znane so podrobnosti tragedije na Kornatih, kjer je hči utonila pred očmi svoje mame.

* - Fotografija je simbolna

V petek smo pisali o tragediji na Kornatih, v soboto pa so hrvaški policisti pojasnili ozadje tragične nesreče na Kornatih, kjer je 35-letna Nemko s palube padla v morje, ta pa je umrla pred očmi svoje mame.

Huda nevihta, ki je pozno v torek popoldne razburkala morje na Jadranu, je bila usodna za 35-letno nemško državljanko, ki je med organiziranim potapljanjem na otoku Levrnaka na Kornatih uživala v čarih Jadrana.

Utopitev | Avtor: Profimedia Profimedia

Morje jo je pogoltnilo

Okoli 19. ure se je nenadoma pojavila nevihta. Z več nemškimi državljani je vzpon na gladino začela z globine 30 metrov. Medtem ko so ostali, takoj ko so se povzpeli na krov, kljub valovom ostali na njem, je nesrečna 35-letnica padla v morje takoj, ko je stopila na plovilo.

Valovi so jo še enkrat vrgli nazaj v morje, ko se je skušala povzpeti nazaj na palubo. Morje jo je potegnilo v globino. Tragedija se je zgodila neposredno pred očmi mame, hrvaški spletni portal Jutarnji list pa poroča, da so ji vsi na ladji poskušali pomagati, a je bil vsak trud zaman. Okoli 22. ure je dežurni patolog potrdil smrt, obdukcija pa je pokazala, da je smrt nastopila zaradi utopitve.
Policija je o tragičnem dogodku nemudoma obvestila pristojno državno pravobranilstvo, a po besedah tiskovne predstavnice šibensko-kninske policijske uprave Marice Kosor javnost o nesreči ni bila takoj obveščena, saj smrt turistke ni nastala v sumljivih okoliščinah.

Potapljanje 325 is | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Bila je prestrašena in brez orientacije

Glede na ugotovitve policije je 35-letnica zdrsnila s palube v morje takoj po tem, ko je prišla na površino in stopila na krov. Kombinacija nesrečnih okoliščin in nevihte je botrovala temu, da je bilo dekle prestrašeno in je v morju izgubilo orientacijo ter se je utopila, dežurni patolog pa je lahko le potrdil smrt.

Po poročanju šibensko-kninske policijske uprave se je nesreča zgodila med 18.30 in 19. uro, policija pa je posredovala okoli 19.30, potem ko jim je tragedijo prijavila Služba za nujne primere.

Dodatne informacije je za Jutarnji list posredoval Robert Baljkas, pristaniški kapetan v Šibeniku, čigar ladja je organizirala nujni medicinski prevoz trupla nesrečne Nemke do splošne bolnišnice.

Neuradno je po besedah stotnika Baljkasa mati nesrečne utopljenke, ki se je prav tako udeležila potapljaškega potovanja, policiji potrdila, da je šlo za tragedijo in, da se je hčerka v nesrečnem dogodku utopila, zato so sum morebitne malomarnosti organizatorjev ovrgli.

Hrvaška policija | Avtor: Pixsell Pixsell

Pristaniški kapitan opozarja na dejstvo, da se ne sme prezreti ali čuditi, da sta nesrečno Nemko zajela strah in panika, da je bila v morju brez orientacije. Potovanje se je začelo v veliko ugodnejših meteoroloških razmerah, na koncu pa so morali dobesedno bežati pred neurjem, ki je pustošilo po Kornatih.

Bila je nesreča

Baljkas je še razkril, da podjetje, ki je organiziralo potapljaški izlet na območju Šibenika deluje že dlje časa in doslej še nikoli ni prišlo do napak pri njihovem delu. Kisikove jeklenice so neuradno poslali na strokovno preverjanje v Split, inšpekcijski nadzor pristaniške kapitanije pa je pregledal potapljaški dnevnik in druge dokumente, ki jih morajo voditi organizatorji potapljaških izletov.

"Inšpektorjevo poročilo še ni prišlo na mojo mizo. Če bo ugotovil kakšno nepravilnost, to nikakor ne more vplivati na dejstva o okoliščinah nesreče. Matere navsezadnje v takšnih situacijah nikoli ne lažejo," je za Jutarnji list zaključil kapitan Baljkas.
 

Komentarjev 3
  • Avatar ovca
    ovca 13:25 10.avgust 2020.

    "Pristaniški kapitan opozarja na dejstvo, da se ne sme prezreti ali čuditi, da sta nesrečno Nemko zajela strah in panika, da je bila v morju brez orientacije."-citirano. Žal mi je, da je utonila. Vendar, če si panične sorte in si ...prikaži več brez orientacije je prvo pravilo, da se ne potapljaš. Kajti panika in dezorientacija je smrtonosna kombinacija...

  • jakec1575 23:58 08.avgust 2020.

    Nesreča je, če upoštevaš vsa pravila in se zgodi. hrvati imajo super meteorolosko sluzbo, ki za vsak kos jadrana do 12 ur zelo natancno napove vreme. Kriv je tisti, ki jih je peljal potapljati kljub napovedi. kje so bili moski ...prikaži več galebi, da bi skocili v morje in jo resili??

  • Friderik1950 18:19 08.avgust 2020.

    Res mi je žal. Moram pa zapisati, čudna tolmačenja nesreč, ki se zgodijo na morju na Hrvaškem, saj je tu odgovornost zelo jasna, namreč kdo je odgovoren za potop, kot je vodja potopa in kdo je odgovoren za vsa dogajanja ...prikaži veča na plovilu, še posebej v težkih razmerah.