Svet
6081 ogledov

Nov teroristični napad, prek 230 mrtvih

Teroristični napad v Egiptu
1/3
Epa
Žrtev bi lahko bilo še več.

V napadu oboroženih napadalcev na mošejo na Sinaju na severu Egipta je bilo po najnovejših podatkih ubitih najmanj 230 ljudi, še najmanj 130 ljudi pa je ranjenih.

Napad je bil izveden na mošejo al Ravda, ki leži kakih 40 kilometrov zahodno od mesta al Ariš na severu Sinajskega polotoka. Tarča so bili muslimanski verniki med petkovimi molitvami.

Napadalci podstavili eksplozivna telesa okoli mošeje in jih sprožili, ko so verniki začeli po končanih molitvah zapuščati prizorišče. Nato pa so začeli po vernikih še streljati.

bombni napad mošeja Egipt Na desetine mrtvih Svet Streli, kriki, kri: Teroristi so spet udarili

Med žrtvami naj bi bili sicer tako civilisti kot tudi vojaki. Mošeja pa naj bi bila znano zbirališče sufijev, mistične veje islama.

V državi so že razglasili tridnevno žalovanje za žrtvami napada.

Odgovornosti ni prevzel še nihče

Odgovornosti za napad zaenkrat ni prevzel še nihče. Se pa egiptovske oblasti na tem območju bojujejo z džihadisti skupine Islamska država (IS). Islamski skrajneži so sicer na tem območju dejavni že vse od vojaškega udara leta 2013, ko je vojska odstavila tedanjega islamističnega predsednika Mohameda Mursija.

Napad v Egiptu | Avtor: Epa Epa
Džihadisti IS so sicer že napadli sufije na sinajskem polotoku, ker jih imajo za krivoverce. Predvsem pa so napadali kristjane; v napadih na cerkve na Sinaju in drugod po Egiptu jih je bilo ubitih več kot sto. Napadajo tudi beduine na Sinajskem polotoku, ker naj bi, kot trdijo, sodelovali z vojsko, torej sovražnikom.

Egipt se ob nevarnosti IS sicer sooča tudi z džihadisti, ki so povezani s teroristično mrežo Al Kaida in ki delujejo predvsem v sosednji Libiji. Skupina Ansar al Islam je oktobra izvedla napad v puščavi na zahodu Egipta, v katerem je bilo ubitih najmanj 16 policistov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • jozicamurn 16:29 24.november 2017.

    Islam, religija miru in verovanja v lažnega preroka mohameda pedofila, ki je posilil 9-letno punčko Aisho. Potem pa se še sprašujemo česa so sposobni, če pa je že to več kot pa kruto dejanje. Očitno so morilska sekta, ki pobijajo ...prikaži več tudi svoje, ki se jim je želijo pridružiti in ravno to je tudi žalostno. Poleg tega pa ubijajo še pravoslavne kristjane kopte v Egiptu, kar je dokaz njihove islam-tolerance do ostalih.