Svet
984 ogledov

Otroci zvezani in privezani za radiatorje

zloraba otrok Bosna PrtScr klix.ba
Pretresljivi posnetki iz zavoda za otroke in mladino s posebnimi potrebami v Bosni in Hercegovini.

Poslanka Sabina Čudić je razkrila srhljivo dogajanje za štirimi stenami Zavoda Pazarić, v katerem bivajo otroci in mladina s posebnimi potrebami. Na fotografijah je videti otroke, privezane na postelje in za radiatorje. Nekateri so tako morali preživeti večji del dneva in marsikatero noč. Zaradi takšnega nehumanega ravnanja se je mnogim močno poslabšalo tako njihovo fizično kot psihično stanje, navaja klix.ba. 

"Temu lahko rečemo moderno suženjstvo. V zavodu je 149 zaposlenih, od tega 27 ekonomistov in 47 bolnih otrok. Ponoči zanje skrbi le ena negovalka, pa še to je pogosto zelo nestrokovna oseba. Otroci pogosto sami iztegujejo roke, da jim jih zvežejo, ker so navajeni, da bodo po 14 ur na dan zvezani," je dejala Čudićeva. 

Poslanka se je odločila dogajanje predstaviti javnosti, potem ko njeni pozivi k zamenjavi vodstva institucije niso uspeli. Od parlamenta zahteva, da se odloči, kakšno bo usoda zavoda in da o dogajanju obvesti tožilstvo, ki mora prednostno obravnavati primer. 

Od vlade pričakuje, da se bo temu primeru posvetila in ukrepala tako, da se kršitve odpravijo. Od ministrstva za delo in socialne zadeve ter ministrstva za zdravstvo pričakuje, da bodo imenovali zdravstveno ekipo, ki bo pregledala zdravstveno dokumentacijo in uvedla redne zdravniške preglede. Poleg tega bo v proceduro dala sprejetje sklepov o takojšnjem prenehanju zlorabe otrok in vseh prebivalcev zavoda, pripravo kodeksa ravnanja z osebami v zavodu, redne nenapovedane nadzore, dodelitev interventnih sredstev za začasno zaposlitev negovalce do priprave novih zakonskih rešitev. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.