Svet
70 ogledov

Grozljivo poročilo ZN: Posilstvo kot nagrada za borce

Neodvisnost Južnega Sudana. EPA
Grozljivo poročilo Združenih narodov razkriva, da naj bi vojska Južnega Sudana v zameno za pomoč zavezniškim milicam dovoljevala posilstva več tisoč žensk.

Obseg spolnega nasilja v Južnem Sudanu je šokanten, saj so sodelavci Združenih narodov le lani v petih mesecih, od aprila do septembra, našteli več kot 1.300 prijav posilstev in to le v eni izmed desetih zveznih držav.

V danes objavljenem poročilu pa navajajo, da naj bi sudanska vlada dovoljevala posilstva "kot plačilo" članom zavezniških milica, a ob tem dodajajo, da je izvajanje spolnega nasilja razširjeno tudi med opozicijskimi skupinami in kriminalnimi združbami. "Število posilstev in množičnih posilstev opisanih v poročilu je najverjetneje le drobna slika pravega dogajanja. Gre za eno izmed najbolj grozovitih kršenj človekovih pravic na svetu, kjer je množično posilstvo uporabljeno kot instrument za teror in kot orožje," je ob tem dejal komisar ZN za človekove pravice Zeid Ra`ad Al Husein.

Posiljevali, ugrabljali in ubijali

Kot navajajo priče omenjene v poročilu, naj bi prežali in načrtovali skupinske napade na mlade ženske. V nekaterih primerih pa so ubili tiste, ki so se poskušale upirati ali pa so posiljevalce samo pogledale. Več prič je omenjalo tudi ugrabitev žensk, ki so jih nato člani vojske SPLA in zavezniških milic zadrževali kot spolne sužnje.

Ena izmed omenjenih sogovornic v poročilu je povedala, da je morala gledati posilstvo svoje 15-letne hčere, po tem ko so ubili njenega moža.

Načrtovani napadi na civiliste

Poročilo ob tem še navaja, da je večina civilnih smrtnih žrtev od začetka decembra 2013, ko je zaradi boja za oblast izbruhnila državljanska vojna, povzročenih namerno. Od začetka oboroženih spopadov med predsednikom države Salvom Kiirom in nekdanjim podpredsednikom Riekom Macharjam so prebivalci v Južnem Sudanu priča številnim kršitvam človekovih pravic.

V državljanski vojni je do zdaj umrlo na desettisoče ljudi, več kot 2,3 milijona ljudi je razseljenih. Mirovni dogovor, ki so ga podpisali avgusta lani, je ustavil večino spopadov med glavnimi tekmeci, a so v državi še vedno dejavne posamezne milice.

Komentarjev 6
  • Božidar Dinič 15:47 12.marec 2016.

    še zmeraj ne vsaj ovaduhov ne tako kot pri nes

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:50 12.marec 2016.

    Pol pa uvest usposabljanja, kako se samozadovoljevat zato da ni potrebe po posilstvih. Po možnosti igračke za samozadovoljevanje kupt. Ja glej...če se že sprehajamo po supermarketih, dejmo naredit to kar se pričakuje od človeka ki hodi po supermarketih.Ne more ...prikaži več bit posilstvo nagrada, zgodovina je kakršna je ampak ni pa noben izgovor za sedanjost.

  • ojla 11:10 12.marec 2016.

    Vsem moškim , ki posiljujejo evropejke poslat tja v države , kjer je to dovoljeno ,naj jih imajo, če je jih niso znali vzgojiti za civiliziran svet....