Svet
4289 ogledov

Grozljivo: Prišel v trgovino in streljal na ljudi, več mrtvih

strelski napad El Paso
1/6
Epa
V strelskem napadu v teksaškem El Pasu je umrlo 20 ljudi, najmanj 26 je bilo ranjenih.

V soboto nekaj pred poldnevom po krajevnem času je 21-letni moški izvedel napad, ki je zahteval 20 življenj, najmanj 26 ljudi pa je bilo ranjenih. Večina žrtev je bila pred in v trgovini Walmart blizu trgovskega centra Cielo Vista.

Trgovina Walmart je imela takrat do 3000 kupcev, ki so prišli večinoma po šolske potrebščine za svoje otroke. V njej je bilo tudi 100 zaposlenih. Osumljeni 21-letnik Patrick Cruisus iz Dallasa, ki ga je policija aretirala brez izstreljenega strela je, po poročanju ameriških medijev na spletu objavil rasistični manifest poln sovraštva do priseljencev in ljubezni do morilca, ki je v Christhcurchu na Novi Zelandiji letos pobil 51 ljudi.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je svojo kampanjo leta 2016 začel z izrazi nestrpnosti do priseljencev iz Mehike, je tvitnil, da je prišlo v El Pasu do strašnega streljanja. "Poročila so zelo slaba, veliko ubitih. Delam z državnimi in lokalnimi oblastmi in policijo. Govoril z guvernerjem, da izrazim popolno podporo zvezne vlade. Naj bo bog z vami vsemi," je tvitnil Trump.

Število žrtev sta potrdila guverner Teksasa Gregg Abbott in lokalna policija. Večina žrtev naj bi bila pred in v trgovini Walmart. Trgovina Walmart je eden od največjih prodajalcev orožja v ZDA in nova, čeprav kot vedno kratkotrajna debata o orožju, se bo zanesljivo osredotočila tudi na to. Osumljenec je streljal s puško. Ameriški mediji poročajo, da gre za antisocialno, tiho in malce čudaško osebo.

Eden od demokratskih predsedniških kandidatov Beto O'Rourke je prekinil kampanjo in odhitel v domači El Paso z okrog 800.000 prebivalci na skrajnem zahodu Teksasa, ki je sedaj doživel najhujši strelski napad v ZDA po novembru 2017, ko je strelec prav tako v teksaškem Sutherland Springsu pobil 26 ljudi. Nekaj dni nazaj je strelec odprl ogenj med festivalom česna v Kaliforniji, ubil tri osebe in ranil 12. Med ubitimi je bil 6-letni fant.

El Paso leži ob reki Rio Grande takoj čez pa je mehiški Ciudad Juarez, ki ga je v preteklosti pretresalo hudo nasilje mamilarskih tolp.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar stoychi
    stoychi 11:38 05.avgust 2019.

    false flag in ostale pravljice za odvzem orožja prebivalcem ZDA.

  • perhan63 10:15 04.avgust 2019.

    verjetno je bil strelec mehičan