Svet
2353 ogledov

Grozljivo razkritje: Zlorabljenih več kot 600 otrok

Jean Hargadon Wehner Baltimore žrtev spolne zlorabe Profimedia
Preiskava spolnih zlorab v baltimorski nadškofiji je razkrila grozljiva dejanja več kot 150 ljudi, ki naj bi zlorabilo najmanj 600 otrok.

Preiskava državnega tožilca ameriške zvezne države Maryland Anthonyja Browna je odkrila, da je 156 katoliških duhovnikov in drugih v baltimorski nadškofiji v več kot 60 letih spolno zlorabilo najmanj 600 otrok. V poročilu tožilca še piše, da se vodstvo nadškofije na zlorabe ni odzvalo, poročajo ameriški mediji.

"Od leta 1940 do leta 2002 je več kot sto duhovnikov in drugih uslužbencev nadškofije grozljivo in večkrat zlorabljalo najranljivejše otroke v svojih skupnostih, medtem ko je vodstvo nadškofije gledalo stran," piše v poročilu.

Žrtve, med njimi Jean Hargadon Wehner, opozarjajo na dolgotrajnost postopkov. Hargadon Wehner je zlorabo prijavila že v začetu 90. let. "Pričakovala sem, da bodo leta 1992 naredili, kar je prav. Še vedno sem jezna," je povedala. 

Dejansko število zlorabljenih verjetno še višje

Preiskava se je začela leta 2018, v njej pa so preučili več sto tisoč dokumentov, vključno s poročili o zdravljenju, kadrovskimi evidencami, poročili o premestitvah ter politikami in postopki.

V poročilu je naštetih in podrobno opisanih 156 oseb, ki so zlorabljale otroke. Seznam vključuje duhovnike, semeniščnike, diakone, učitelje in druge zaposlene v nadškofiji. Poročilo navaja, da naj bi teh 156 oseb zlorabilo najmanj 600 otrok, najverjetneje pa še precej več.

Baltimorski nadškof William Lori se je po objavi poročila opravičil žrtvam. Dejal je, da poročilo podrobno opisuje obsojanja vredno obdobje v zgodovini nadškofije, ki ne bo prikrito, prezrto ali pozabljeno. "Večina si težko predstavlja, da bi se lahko zgodila tako zlobna dejanja," je sporočil Lori.

Odpravili bi zastaralni rok

Državni kongres Marylanda je v sredo sprejel predlog zakona o odpravi zastaralnega roka, potem ko so bili podobni predlogi v zadnjih letih neuspešni. Trenutno žrtve spolnih zlorab otrok v Marylandu ne morejo vložiti tožbe po dopolnjenem 38. letu starosti. Predlog zakona bi odpravil starostno omejitev in omogočil tožbe za nazaj.

Pod drobnogledom že dlje časa

Baltimorska nadškofija je že dlje časa sooča pod drobnogledom zaradi obravnave obtožb o zlorabah. Leta 2002 je kardinal William Keeler, ki je bil skoraj dve desetletji baltimorski nadškof, objavil seznam 57 duhovnikov, obtoženih spolnih zlorab. Vendar pa ga je velika porota v Pensilvaniji kasneje obtožila, da je prikrival obtožbe o spolnih zlorabah, ko je bil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja škof v Harrisburgu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • jezero 08:05 07.april 2023.

    In kako se cerkvenjaki zgražajo zaradi patra slikarja, ki se je loteval odraslih, zdravih žensk. Žensk, ne otrok! Nekaj gnilega je v tej cerkveni združbi! GNILEGA!

  • Kmodri 23:07 06.april 2023.

    Ameriška demokracija z vsej svoji bedi!

  • munja 14:00 06.april 2023.

    Če bi katoliška cerkev dopuščala duhovnikom družine, kot je to v drugih verah, vsega tega ne bi bilo. Ko je prišel papež Frančišek, se je o ukinitvi celibata kar dosti govorilo, potem je pa vse utihnilo - se ve zakaj!!