Svet
557 ogledov

Grožnja domačega terorizma narašča

Incident pred Kapitolom Epa
Ameriško pravosodno ministrstvo ustanavlja posebno enoto namenjeno za boj proti domačemu terorizmu potem, ko se je število preiskav domačih nasilnih skrajnežev od pomladi 2020 več kot podvojilo.

Pomočnik pravosodnega ministra ZDA Matthew Olsen je v senatnem odboru za pravosodje povedal, da se soočajo z naraščanjem grožnje tistih, ki jih motivira rasno sovraštvo, kakor tudi tistih, ki sprejemajo skrajno protivladno ideologijo.

Nasilje domačih skrajnežev v ZDA je bilo v letih po terorističnih napadih 11. septembra 2001 v senci islamskih skrajnežev, zadnja leta pa se vse bolj prebija v ospredje in to kaže med drugim tudi napad na zvezni kongres 6. januarja lani. Direktor FBI Christopher Wray je že lani marca opozoril, da grožnja domačega terorizma narašča.

Izvršna pomočnica direktorja FBI, pristojna za nacionalno varnost Jill Sanborn je v torek prav tako v kongresu dejala, da največjo grožnjo predstavljajo posamezniki ali majhne celice, ki se radikalizirajo na internetu in napadajo tako imenovane mehke tarče. To so tarče, ki niso posebej zavarovane.

ZDA sicer nimajo posebne zvezne zakonodaje o domačem terorizmu in ni povsem jasno, kaj vse sodi v to kategorijo, tožilci pa morajo za pregon tovrstnih skrajnežev uporabljati druge zakone.

Pomanjkanje definicije domačega terorizma je bilo očitno predvsem v razpravi v senatnem odboru. Demokrati so izpostavljali nasilje desničarskih skrajnežev in napad na kongres, republikanci pa nasilne proteste proti policijskemu nasilju po umoru Georgea Floyda v Minneapolisu leta 2020.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • kapibara1 15:19 12.januar 2022.

    Sam brez panike ! Nč bat ! Bide-n pošilja milijone $ talibanom- državnega denarja, od davkoplačevalcev

  • Avatar Leon
    Leon 08:46 12.januar 2022.

    Amerika je pred državljansko vojno .