Svet
3361 ogledov

"Grožnja je večja kot kdaj koli prej"

računalnik koda kibernetski napad Profimedia
Nemški zvezni urad za informacijsko varnost opaža velik porast kibernetskih napadov z izsiljevalsko kodo.

Napadalci se preusmerjajo na manjša in srednja podjetja ter državne institucije in občine, so zapisali v najnovejšem poročilu. Kibernetski napadi so po njihovih besedah vse bolj napredni in dovršeni.

"Grožnja v kibernetskem prostoru je večja kot kdaj koli prej," so v letnem poročilu, objavljenem na njihovih spletnih straneh, zapisali v uradu. V povprečju so letos mesečno zaznali 2000 ranljivosti, povezanih z izsiljevalsko kodo, kar je 24 odstotkov več kot leto prej. 15 odstotkov jih je bilo kritičnih.

Tarča manjša in srednja podjetja ter državne institucije

Če je doslej veljalo, da so se napadalci najpogosteje spravljali na velika podjetja z veliko finančnih sredstev, se po novem vse bolj preusmerjajo na manjša in srednja podjetja ter državne institucije in občine. Predvsem pri slednjih lahko hitro pridejo do osebnih podatkov prebivalcev.

Kibernetski napadi so po navedbah zveznega urada za informacijsko varnost vse bolj napredni in dovršeni. "Tako kot prava podjetja so namreč tudi spletni kriminalci vlagali v tehnološki in kadrovski razvoj, zato lahko ponujajo vse bolj napredne in celovite storitve," so zapisali.

Kot največje grožnje za civilno družbo so navedli krajo identitete, spolno nadlegovanje prek spleta in lažna sporočila za krajo podatkov. Za industrijo so to izsiljevalska programska oprema, ranljivosti pri zunanjih izvajalcih storitev s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij, na katere podjetja nimajo vpliva, ter odprti ali nepravilno nastavljeni spletni strežniki.

Tarča kibernetskega napada je nedavno bil tudi Holding Slovenske elektrarne.

Izsiljevalska programska oprema je po navedbah urada največja grožnja tudi za državne institucije in občine. Sledijo napredne trajne grožnje ter odprti ali nepravilno nastavljeni spletni strežniki.

Opozorili so tudi na tveganja, ki jih prinaša bliskovit razvoj umetne inteligence. Njena orodja med drugim omogočajo ustvarjanje lažnih vsebin, ki so izjemno podobne pravim. Prevaranti z njimi tudi vse lažje naslovijo težave zaradi slabih prevodov sporočil. "Vendar pa umetna inteligenca prinaša tudi nove priložnosti, če jih znamo pravilno uporabiti," so dodali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.